Extra geld voor Groningse cultuursector vanwege corona

De Stadsschouwburg in de stad Groningen
De Stadsschouwburg in de stad Groningen © ANP
De gemeente Groningen trekt 2,25 miljoen euro uit om de culturele sector te steunen vanwege de gevolgen van de coronapandemie.
'Het is nog altijd nodig, omdat ze de afgelopen maanden vaak niet open hebben kunnen gaan. Theaters en andere cultuurinstellingen hebben inkomstenverlies geleden, en hebben recht op herstel', zegt wethouder Berndt Benjamins (D66).
Het geld, dat afkomstig is van het Rijk, wordt verdeeld over verschillende instellingen. Zo krijgen SPOT (waar de stadsschouwburg en de Oosterpoort onder vallen), Forum Groningen, het Groninger Museum, Vera en Simplon samen 400.000 euro.

Hopelijk de laatste keer

Verschillende lokale instellingen, waaronder het Museum aan de A en het Noordpool Orkest, krijgen samen 500.000 euro als coronacompensatie. Voor de amateurkunst is 150.000 euro beschikbaar.
Wethouder Benjamins hoopt dat het de laatste keer is dat hij de culturele instellingen vanwege corona financieel te hulp moet schieten. 'Corona wordt volgens het kabinet ook zo langzamerhand een ondernemersrisico, in elk geval als het gaat om de omikronvariant van het virus. Dus misschien is dit inderdaad wel de laatste keer.'