Deskundigen: 'We redden het met de gasvoorraad, als er geen strenge vorst meer komt'

De gaslocatie bij Loppersum
De gaslocatie bij Loppersum © FPS/Jos Schuurman
De situatie is nog steeds gespannen, maar deskundigen gaan ervan uit dat we het met onze huidige gasvoorraden gaan redden deze winter. Dat hebben we vooral te danken aan de tot dusver milde winter.
Een aantal weken geleden was onzekerheid nog troef onder politici en professionals die zich bezighouden met de energievoorziening in ons land. Behalve dat energie erg duur is, dreigde er ook een tekort. Voor het kabinet reden om te waarschuwen dat er misschien extra Gronings gas nodig is.

Winter moet zo blijven, anders alsnog een probleem

'We komen uit met wat we nu hebben, maar dan moet er niet alsnog een periode met strenge vorst komen. Anders zijn de nog aanwezige voorraden snel weg', zegt energiedeskundige Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen.

'Kantje boord'

Andere experts sluiten zich daarbij aan. Martien Visser, lector aan de Hanzehogeschool taxeert de situatie als 'kantje boord'. Hij stelt wel vast dat het nogal wat heeft gekost om uit de grootste problemen te komen. Nederland heeft veel LNG, vloeibaar gemaakt aardgas, moeten importeren. Er werd zoveel voor de brandstof geboden, dat handelaren hun tankers vooral naar Rotterdam stuurden in plaats van het verre oosten.

Hoge prijs tempert verbruik

Dat er waarschijnlijk net genoeg gas is deze winter en daarmee de kans klein is dat er veel extra gas uit Groningen moet komen, heeft volgens Mulder ook te maken met die hoge prijs. 'Er is minder vraag van bedrijven die veel energie gebruiken, die schakelen zichzelf af. En we gaan er zuiniger mee om.'

Prijs blijft hoog

De consument moet niet denken dat we nu snel weer terugkeren naar het prijsniveau van een jaar geleden, waarschuwen beide deskundigen. Mulder: 'Pas in het tweede kwartaal zou de prijs weer wat gedaald kunnen zijn. Maar die blijft nog lang erg hoog.'

Voorraden aanvullen dure grap

Het is wel zaak dat we ons moeten wapenen om volgend jaar niet met dezelfde situatie te worden geconfronteerd, vinden ze. De voorraden die ondanks de milde winter naar een bedenkelijk niveau zijn gedaald, moeten dus op tijd worden aangevuld. Daar moeten we 'volle bak' aan werken, zegt Visser. De vraag is wel tegen welke prijs. Als die hoog blijft, is er bij energiebedrijven weinig animo om dat te doen.