Molenaars willen gort terug in de Groninger keuken: 'Zo'n mooi product, maar we zijn het een beetje vergeten'

De pelmolen
De pelmolen © Remco in 't Hof/RTV Noord
Voordat rijst en pasta hun intrede deden in de Groninger huishoudens, stond er regelmatig gort op tafel. Gerst, dat 'gepeld' werd tot gort. Als het aan een groep molenaars ligt, komt het weer vaker op het menu.
Vele generaties Groningers zijn er groot mee geworden: gort, of met een wat duurdere naam parelgort. Tegenwoordig is gort bijna uit de supermarkt verbannen door rijst en pasta, maar het oer-Groninger product is nog steeds wel verkrijgbaar. Zo zit het in krentjebrij, watergruwel, het lievelingsgerecht van menig Groninger.

Maart wordt pelmaand

'Het is zo'n mooi product, maar we zijn het een beetje vergeten', klaagt molenaar Joep Gründemann, van de Groninger afdeling van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars.
Daarom bedacht hij in het kader van 50 jaar molenaarsgilde dat maart dit jaar pelmaand is. 'Gort werd altijd gepeld in de pelmolen en daarvan staan er nog zo'n 27 in onze provincie . We willen de speciale pelmolen, die oude techniek en het product gort weer in de belangstelling brengen.'

Gort in plaats van rijst

Volgende maand komt er ook een kookboekje uit met louter gortrecepten. 'Wij hopen dat het de mensen stimuleert om eens een risotto met gort te maken in plaats van met rijst', zegt Gründemann.
Volgende maand openen de meeste pelmolens in onze provincie hun deuren voor het publiek.
'Maak eens een risotto met gort in plaats van rijst'