Kabinet: Eemshaven blijft in beeld voor bouw grote datacenters

Zicht op de Eemshaven
Zicht op de Eemshaven © Sander Slager/RTV Noord
De Eemshaven blijft bij het Rijk in beeld als een van de locaties in Nederland waar grote datacenters gebouwd kunnen worden. Minister Hugo de Jonge van Ruimtelijke Ordening heeft de locatie in de gemeente Het Hogeland uitgezonderd van strengere regels voor de bouw van nieuwe grote datacenters.
De Tweede Kamer is door minister De Jonge gevraagd akkoord te gaan met het besluit. Het zogeheten 'voorbereidingsbesluit' van De Jonge geldt voor een periode van negen maanden. Met andere woorden: het land gaat tijdelijk op slot voor de bouw van datacenters, met uitzondering van de Eemshaven en de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland.

Minister grijpt in

Het kabinet wil de regels aanscherpen waar grote datacenters van 10 hectare of groter moeten worden gebouwd. Aanleiding voor de sturing van het Rijk is de bouw van een groot datacenter bij Zeewolde, waar maatschappelijke ophef over ontstond. Zo gaf de Eerste Kamer eind vorig jaar het Rijk de opdracht om voorlopig geen grond bij Zeewolde te verkopen voor de bouw van dit grote datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook.
De Eemshaven is in beeld voor de bouw van nieuwe datacenters, aangezien het onder meer een groot datacenter van Google herbergt. De provincie Groningen gaf bij de aankondiging van de uitbreiding van de Eemshaven aan dat de bouw van een groot datacenter een mogelijkheid is.

Eemshaven was al in beeld

Minister De Jonge geeft aan dat de aanscherping van de regels niet geldt voor de gemeente Het Hogeland, omdat de eerder bepaalde locatie in de Eemshaven al in beeld is voor datacenters. Vooral de uitbreiding in de Oostpolder kan ruimte bieden voor datacenters. 'Dit is goed nieuws voor Groningen', stelt gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD) in een eerste reactie. 'Het betekent namelijk dat niet het hele land op slot wordt gezet voor de bouw van datacenters. Dit is goed voor het vestigingsklimaat, want we hebben bij de komst van Google gezien dat er bedrijven extra belangstellend naar de Eemshaven kijken.'

Politieke verdeeldheid

Agrariërs in het gebied gaven eerder aan bang te zijn dat een van de meest vruchtbare landbouwgebieden wordt opgeofferd voor de bouw van datacenters. Ook coalitiepartijen GroenLinks en ChristenUnie hebben zich eerder kritisch opgesteld tegenover de mogelijke komst van datacenters.
Wulfse zegt dat het besluit van De Jonge Groningen nog niet voor een voldongen feit stelt. 'We hebben geen plicht, het zegt niet of het ook gaat gebeuren. Ik heb eerder in de Staten gezegd dat we geen ruimte bieden voor alleen maar datacenters. We willen in de Oostpolder evenwicht creëren voor de bouw van elektrolyzers voor de productie van waterstof, de automotive-industrie, hi-tech en mogelijk ook datacenters.'
Gedeputeerde Wulfse gaat donderdag met de minister in gesprek om te kijken wat zijn besluit concreet betekent voor Groningen.