Wethouder Diks trekt boetekleed aan over aanpak armoedeplan: ‘Achteraf verkeerde werkwijze’

Isabelle Diks
Isabelle Diks © Gemeente Groningen
Wethouder Isabelle Diks heeft de gemeenteraad van Groningen laten weten dat haar werkwijze rondom het armoedeplan niet de juiste was. ‘Het is achteraf helder dat we de gemeenteraad eerder bij deze ontwikkelingen hadden moeten betrekken’, zei ze tijdens een speciaal ingelast spoeddebat.
Politiek Groningen kwam woensdagmiddag bijeen om te debatteren over het veelbesproken armoedeplan van de GroenLinks-wethouder. Eerder op de dag was er een speciale raadssessie waarin Diks samen met ambtenaren uitleg gaf over haar plan. Ze gaf de afgelopen maanden hoog op over haar ideeën: die moeten er wat haar betreft voor zorgen dat de armoede binnen tien tot vijftien jaar uit de gemeente Groningen verdwijnt. Dat zou moeten gebeuren door het beschikbare geld op een andere manier uit te geven. Preventie is daarbij het belangrijkste woord.

'Totale leegte'

Na de uitleg van woensdagochtend trokken oppositiepartijen CDA en SP echter al snel de conclusie dat verder gaan met de plannen wat hen betreft weinig zin heeft. ‘Het is een totale leegte’, zegt Jimmy Dijk (SP) na afloop van de vergadering. ‘Als je geld wil uitgeven aan armoede dan moet je dat doen.’
René Bolle (CDA) snapt ook niet waarom er een nieuw financieringssysteem opgetuigd moet worden. ‘Er ligt niks en het is niks. Dit doet me denken aan het sprookje van De nieuwe kleren van de keizer’, liet hij tijdens het spoeddebat weten.

'Raad gepasseerd'

Diks deelde haar idee pas woensdagochtend voor het eerst in een officiële raadssessie met raadsleden. Dat deed ze nadat er onder zowel oppositiepartijen als coalitiegenoten ophef was ontstaan. Ze had haar idee begin november namelijk al wel buiten het stadhuis gedeeld en dat was ze op 28 februari opnieuw van plan. De raad voelde zich, in de woorden van PvdD-raadslid Terence van Zoelen, ‘gepasseerd'.

Boetekleed

De wethouder erkent dat het mis is gegaan, en trekt het boetekleed aan. ‘Het was nooit de bedoeling om de raad bij zo’n belangrijk onderwerp buitenspel te zetten. Zo’n sessie als die van vanochtend hadden we ook al eerder kunnen organiseren. Er is alleen voor gekozen om eerst iets verder door te denken. Dat is een afwijkende werkwijze en dat hadden we achteraf beter en eerder met u kunnen delen’, klonk haar mea culpa.

Politieke afweging

Het was oppositieleider Jimmy Dijk die van de wethouder wilde horen wanneer ze tot dat inzicht kwam om de naderende tweede bijeenkomst buiten het Stadhuis te schrappen. ‘Wanneer is de politieke afweging gemaakt om de bijeenkomst op 28 februari te schrappen? Kwam dat door de druk van de raad, het college of kwam dat bij u zelf vandaan?’ Diks moest het antwoord op die vraag schuldig blijven: ‘Ik kan in die zin niet aangeven wanneer wij tot het inzicht kwamen.’
Bronnen lieten echter eerder al aan RTV Noord weten dat dat inzicht afgelopen vrijdag onder druk van de Diks’ collega-wethouders is gekomen.

Plan niet tegengehouden

De oppositie in de gemeenteraad, met uitzondering van studentenpartij Student&Stad, probeerde de verdere ontwikkeling van Diks’ plannen nog tegen te houden door daar een motie over in te dienen. Die motie kon niet op steun rekenen van de rest van de gemeenteraad: wethouder Diks en haar ambtenaren kunnen dus verder werken aan hun beleid.
Naar verwachting wordt er na de gemeenteraadsverkiezingen, en mogelijk ook in de coalitieonderhandelingen, over verder gesproken.