Tuinder in Sappemeer schakelt over op hout en bruinkool, omwonenden in stank

De schoorsteen rechts is van de houtkachel van Smit
De schoorsteen rechts is van de houtkachel van Smit © Jeroen Willems/RTV Noord
De hoge gasprijs maakt ondernemers creatief. Kweker Obed Smit uit Sappemeer stookt in zijn 'hobbykas' sinds een paar maanden droog hout aangevuld met bruinkoolbriketten. Het is voor Smit de enige manier om de kas nog te kunnen gebruiken, maar in de omgeving wordt steen en been geklaagd.
Smit heeft met zijn bedrijf zestien hectare aan kassen waarin hij kamerplanten kweekt. In die kassen stookt hij nog steeds op gas want daarvoor heeft hij nog een voordelig gascontract tot 2026.
Voor zijn 'hobbykas' aan het Achterdiep Noordzijde in Sappemeer moest Smit iets anders verzinnen om de energie betaalbaar te houden, want voor die kas heeft hij geen langlopend gascontract afgesloten.

'Het gas is een beetje duur'

'Ik heb die kas vorig jaar gekocht en heb daar een paar leuke planten ingezet en die moet ik er wel over de winter in houden. Het gas is een beetje duur en dus doen we het maar tijdelijk met hout', aldus Smit.
Naast de kachels staan een paar pallets met bruinkoolbriketten. 'Ja, bij Hornbach kan je gewoon bruinkool kopen en dat hebben we er bij gemixt. En dat brandt eigenlijk wel heel lekker en het geeft ook goede warmte. Alleen de geur daar worden de buren niet blij van', erkent Smit.
De twee zogenaamde houtvergassers in de hobbykas van Smit
De twee zogenaamde houtvergassers in de hobbykas van Smit © Jeroen Willems / RTV Noord

Hoofdpijn en duizeligheid

De familie Wubbolts woont op hemelsbreed honderd meter van de kas van Smit. Door de aanhoudende westenwind van de laatste weken ruikt de familie vrijwel dagelijks de rook. Een paar weken geleden was de stank zo extreem dat de brandweer is ingeschakeld.
'Mijn vrouw en kinderen hadden last van hoofdpijn en duizeligheid. Er hing een heel zware lucht in ons huis', zegt Joram Wubbolts. 'Mijn vrouw moest ook overgeven. Toen heeft de brandweer een ambulance laten komen. Ze is helemaal onderzocht, maar gelukkig hoefde ze niet mee naar het ziekenhuis.'
De kinderen zijn ergens anders gaan slapen. Heel erg eigenlijk
Joram Wubbolts - omwonende
De brandweer en de Omgevingsdienst doen metingen en controles die bewuste avond. Er wordt een houtlucht geroken, maar er worden geen waardes aangetroffen die schadelijk zouden zijn. Volgens de familie Wubbolts komt dat omdat het hoogtepunt van de overlast op dat moment al voorbij was.
Joram Wubbolts woont op honderd meter afstand van de kas
Joram Wubbolts woont op honderd meter afstand van de kas © Jeroen Willems/RTV Noord

'Je ruikt gewoon de chemicaliën'

'Wij zijn echt heel erg geschrokken. Ik heb gelijk allemaal nieuwe rookmelders aangeschaft die ook geschakeld zijn. De kinderen zijn ergens anders gaan slapen, want in ons eigen huis vertrouwden we het niet. Heel erg eigenlijk', aldus Joram Wubbolts.
Meer mensen in de straat hebben last van de rook. Buurtbewoner René Cordes zegt onlangs wakker te zijn geworden van de stank in zijn slaapkamer. 'Het is een heel serieuze en gemene geur. Je ruikt gewoon de chemicaliën', zegt Cordes.
Bruinkoolbriketten die Smit meestookt in zijn houtvergasser
Bruinkoolbriketten die Smit meestookt in zijn houtvergasser © Jeroen Willems/RTV Noord

Stookafspraken

Smit heeft intussen naar aanleiding van de klachten uit de buurt een aantal keren de Omgevingsdienst over de vloer gehad om de situatie te controleren. Volgens de gemeente Midden-Groningen zijn bij die inspecties geen overtredingen geconstateerd. Wel moet de installatie nog gekeurd worden. 'Dit zal op korte termijn gebeuren', aldus woordvoerder Elita Cordova van de gemeente Midden-Groningen.
Hij stookt de huidige voorraad bruinkoolbriketten op, maar bestelt geen nieuwe meer
Elita Cordova - woordvoerder gemeente Midden-Groningen
Het stoken van hout, aangevuld met bruinkoolbriketten, mag volgens de gemeente Midden-Groningen gewoon. Wel zijn er afspraken gemaakt met Smit over het stoken.
'We hebben afgesproken dat hij bij een bepaalde windrichting niet mag stoken in verband met de overlast voor de omgeving. Verder hebben we afspraken gemaakt over het bijstoken met de bruinkoolbriketten. Hij stookt de huidige voorraad op, maar zal geen nieuwe briketten van dit type meer bijbestellen', zegt Cordova.
Een koolmonoxidemelder in het huis van de familie Wubbolts
Een koolmonoxidemelder in het huis van de familie Wubbolts © Jeroen Willems/RTV Noord
Tuinder Smit vond in eerste instantie dat de omgeving overdreven reageerde op zijn stookgedrag, maar neemt inmiddels wat van die woorden terug. 'Het is natuurlijk niet prettig als je iets ruikt en dat je daar twijfels over hebt of het wel gezond is. Dus daar hebben ze wel een punt', zegt Smit.

Nog niet gerust op

Smit wil zelf eigenlijk zo snel mogelijk weer af van de houtkachels. Het zeulen met brandstof kost hem veel te veel tijd en gedoe. Hij hoopt in de toekomst gebruik te kunnen maken van de restwarmte die wordt geproduceerd door een waterzuiveringsinstallatie die vlak naast zijn perceel is gevestigd. 'De eerste contacten daarover zijn al gelegd', aldus Smit.
De gemeente heeft gewoon weer lak aan ons
Katelijne Wubbolts - omwonende
Waar Smit verwacht dat met de stookafspraken de kous af is, zijn de buren er nog lang niet gerust op. De familie Wubbolts voelt zich niet gehoord door de gemeente Midden-Groningen. Katelijne Wubbolts: 'Wij zijn nooit op de hoogte gebracht van die stookafspraken. Bovendien gaat het om niet meer dan een vriendelijk verzoek dat toch zal worden genegeerd door Smit.'
'Wij zitten straks gewoon weer in die donkere walmen en stank. Zij bepalen wanneer wij naar buiten kunnen. De gemeente heeft gewoon weer lak aan ons', aldus Katelijne Wubbolts.