Kroongetuige zwembadmoord wil van stempel 'grote boef' af

Forensische experts in Marum nadat het lichaam van Elzinga is ontdekt
Forensische experts in Marum nadat het lichaam van Elzinga is ontdekt © Jos Schuurman/FPS
Willem P. uit Kampen, die is veroordeeld voor het regelen van de moord op Jan Elzinga bij het zwembad in Marum in 2012, wil niet langer het stempel 'grote boef' dragen. Dat is één van de redenen waarom hij in mei 2016 naar de politie stapte en vertelde dat de toenmalige schoonfamilie van Elzinga achter de moord zat.
Deze nieuwe verklaringen heeft hem een strafkorting opgeleverd van dertig procent. 'Dat is ook mooi meegenomen', zei de man tegen de rechter in Groningen.
P. is inmiddels op vrije voeten. Door de onthullingen van P. zijn vorig jaar in juli de toenmalige vriendin van Elzinga, Monique H. (42) uit Hollandscheveld, haar 40-jarige broer Marcel uit Nieuw-Roden en hun 60-jarige moeder uit Roden, opgepakt. Ook werd een 57-jarige man uit Kampen opgepakt, omdat die het wapen zou hebben geleverd.

'Verklaringen zijn onbetrouwbaar'

De vier ontkennen tot op de dag van vandaag iets met de moord van doen te hebben gehad. Ze vinden deze nieuwe verkaringen van P. onbetrouwbaar. Hun advocaten voelden vandaag P. aan de tand over zijn onthullingen. Dit gebeurt in een aparte ruimte in de rechtbank, uit het zicht van de nieuwe verdachten. Zij luisteren mee via een audioverbinding.
Alleen de moeder, broer en zus zitten in de zaal. Zij zitten nog in voorarrest. De Kampenaar kwam in december op vrije voeten en verscheen vanwege medische redenen niet.

30.000 euro voor de moord

Jan Elzinga (40) werd doodgeschoten voor de ingang van het zwembad. Hij overleed kort daarop. De schutter, Pascal E. uit Zwolle, kreeg hiervoor vijftien jaar opgelegd. De moord leverden de twee samen 30.000 euro op.
Het verhoor ging vanochtend vooral over de reden waarom P. ineens belastende verklaringen aflegde. Een televisieprogramma over nabestaanden na geweldsdelicten bracht zijn geweten in beweging, zei hij. P. vond ook dat de nabestaanden van Elzinga recht hadden op de waarheid.

Opnameapparaatje

P. herinnerde zich dat hij bij één van de ontmoetingen met Marcel H. een opnameapparaatje mee had genomen. Hij wilde er zeker van zijn dat het geld werd uitbetaald en legde deze belofte vast. Het apparaatje had hij verstopt bij een chalet. Hij wilde Marcel vanuit de gevangenis waarschuwen dat er nog een verborgen opname van een gesprek was. Volgens P. reageerde Marcel hierop geïrriteerd en voelde P. zich bedreigd.
'Dan zoekt hij het verder zelf ook maar uit', zei P. tegen de rechter. De man legde voor het eerst zijn verhaal neer bij de politie.
Vanmiddag gaat het verhoor verder over hoe de moord volgens P. is geregeld en uitgevoerd.