Afgedankte windmolenwieken, wat moet je ermee? Bedrijven gaan ze recyclen in de Eemshaven

Windmolens op zee
Windmolens op zee © Gemini
Windmoleneigenaren zitten er al een tijdlang mee in hun maag: wat te doen met afgeschreven windmolenwieken? Een groep bedrijven ziet nu brood in plannen om in de Eemshaven er een recyclingfabriek voor op te zetten.
Momenteel worden ze weggestopt in mijnen, gewoon gestort, of ergens opgeslagen tot er een goede oplossing is gevonden. Want met het zogeheten composiet van glasvezel en kunsthars waar windmolenwieken van zijn gemaakt valt vooralsnog weinig te beginnen.
Om de toekomstige stroom van afgedankte wieken van turbines op zee op te vangen wil een tiental bedrijven uit de hoek van de windindustrie, recycling en transport over een paar jaar een fabriek in de Eemshaven bouwen waar de windturbines worden gestript en gerecycled.

Wereldprimeur

De bedrijven hebben er het consortium Decom North voor opgezet. Groningen Seaports, het Offshore Wind Innovation Centre, het noordelijke chemiecluster Chemport Europe en Hogeschool Windesheim doen er ook in mee. Volgens de plannenmakers is het een wereldprimeur, want nog nergens staat een fabriek waar rotorbladen op een goede manier verwerkt worden.
Decom North wil de afgeschreven windmolens ontmantelen, vervoeren en de rotorbladen recyclen in de nog te bouwen fabriek. Daar worden er korrels van gemaakt die grondstof kunnen zijn voor bijvoorbeeld oeverbeschoeiingen, mallen of kraanmatten. Ook wil Decom North rotorbladen gaan repareren.
Terrein in de Eemshaven in gebruik voor de offshore windindustrie
Terrein in de Eemshaven in gebruik voor de offshore windindustrie © Koos Boertjens

Van windmolen tot cement

Recycling van bladen gebeurt overigens al wel mondjesmaat. Het Duitse bedrijf Neocomp in Bremen doet dat door wieken te verknippen en de resten te verwerken in cement. Zolang de fabriek in de Eemshaven er nog niet staat wil het nieuwe consortium wieken van ontmantelde molens naar Bremen transporteren voor recycling.
Het Groningse bedrijf Nehlsen Metaalrecycling dat deelneemt in het consortium wil ook met dat proces aan de slag.
Uiteindelijk zouden afgeschreven windmolenbladen weer tot nieuwe windmolenbladen moeten worden omgewerkt. Dat vergt nog veel studie, verwacht Decom North.
Het vraagstuk rond verwerking en hergebruik van windmolenwieken speelt nu vooral rond windmolens die al langer op land staan. Over een jaar of vijftien zullen ook windparken op zee aan vervanging toe zijn.
Wie doen er mee in Decom North?
De bedrijven die betrokken zijn bij het project zijn Buss Terminal (Eemshaven), Mammoet (Utrecht), Lubbers Logistics Group (Schoonebeek), DHSS Eemshaven, Bek & Verburg (Eemshaven), Nehlsen Metaalrecycling (Groningen), CRC Recycling / AMP Groep (Oud-Beyerland), SCS/Shipco Consultancy (Maarssen) en Nedcam Solutions (Heerenveen). Hogeschool Windesheim en HorYzon bedachten het bedrijfsplan. Het project worden gesteund door Chemport Europe, Groningen Seaports en het Offshore Wind Innovation Centre in de Eemshaven.