Komst datacenter Appingedam onzeker: raad houdt spoeddebat

Een artist impression van het nieuwe datacenter in Appingedam
Een artist impression van het nieuwe datacenter in Appingedam © DPM Realiseert
De gemeenteraad van Eemsdelta houdt een spoeddebat over het tijdelijke verbod op de bouw van grote datacenters. Door de stop staat de komst van een datacenter naar Appingedam op losse schroeven.
Het spoeddebat is aangevraagd door oppositiepartij Gemeentebelangen Eemsdelta en wordt gesteund door oppositiepartij PvdA.

Zien partijen datacenter zitten?

Het kabinet heeft deze week besloten dat er de komende negen maanden geen grote datacenters meer gebouwd mogen worden. Het gaat om datacenters van tien hectare of meer.
In Appingedam is een plan voor een datacenter van in totaal twintig hectare groot. Deze moet komen op bedrijventerrein Fivelpoort langs de N33. De gemeente Eemsdelta liet donderdag weten dat het plan door dit kabinetsbesluit niet meer één op één kan doorgaan.
Gemeentebelangen en PvdA willen weten of de partijen in de gemeenteraad de komst van zo'n datacenter zien zitten. Het is de eerste keer dat de raad over het plan praat.

Gevolgen onderzocht

De raad zou dit voorjaar een besluit nemen over het bestemmingsplan. Dat moet de komst van het datacenter naar Fivelpoort mogelijk maken. Of dat besluit doorgaat, is nog onduidelijk.
Het plan voor het datacenter komt van projectontwikkelaar DPM Realiseert. Die zegt de gevolgen van het kabinetsbesluit te onderzoeken. Een aantal omwonenden hield dit najaar een protest tegen de komst van het datacenter.
Het spoeddebat is op woensdag 2 maart om half zeven 's avonds.
De Eemshaven blijft bij het Rijk wel in beeld als locatie voor grote datacenters.