Bijna alle treinen rijden weer, maar 'schade is echt heel groot' (update)

Treinen van Arriva en de NS blijven ook zaterdagochtend nog even werkloos
Treinen van Arriva en de NS blijven ook zaterdagochtend nog even werkloos © ProNews
De storm Eunice heeft veel schade aangericht op het spoor. Daarom was het treinverkeer zaterdagmorgen nog ontregeld, meldt ProRail.
Op veel plekken in het land lagen omgevallen bomen op het spoor of was de bovenleiding beschadigd.
'De schade is echt heel groot', zegt een woordvoerder van ProRail zaterdagmorgen. 'Overal waar we schouwen, liggen bomen op het spoor. Al zeker op tien locaties en we hebben nog niet alles gezien, want de schouwtreinen gaan pas op een traject rijden als het veilig is.'
Arriva houdt zaterdag een speciale stormpagina bij: arriva.nl/storm. Daarop staat welke treinen wel en niet rijden. Op dit moment (zaterdag 12.00 uur) rijden vrijwel alle treinen weer. Alleen tussen Bad Nieuweschans en Weener rijden nog geen treinen. Ook de bussen rijden grotendeels volgens dienstregeling, aldus een woordvoerder van Arriva.

Schouwritten

ProRail is vrijdagavond begonnen met schouwritten, dat zijn ritten zonder reizigers om te kijken of sprake is van versperringen en of schade aan het spoor. Maar door de aanhoudende harde wind waren die ritten aanvankelijk niet in het hele land veilig mogelijk.

Herstelwerk

Herstelwerk was eerst ook nog niet mogelijk door de aanhoudende harde wind. 'Dat betekent dat we de dienstregeling helaas zaterdagmorgen niet gelijk kunnen opstarten. Veiligheid van onze medewerkers staat op één', aldus de spoorbeheerder vrijdagavond.
Zaterdag rond het middaguur reden de meeste Arriva-treinen weer. De NS-treinen gaan 'in de loop van de middag' weer rijden.