Schip verliest 26 lege containers boven Waddeneilanden (update)

De MSC Zoe verloor begin 2019 342 containers in zee
De MSC Zoe verloor begin 2019 342 containers in zee © EPA
Een containerschip heeft zaterdag in de vroege ochtend 26 lege containers verloren voor de kust van Vlieland. De Kustwacht probeert ze met een vliegtuig en schip te lokaliseren.
Het containerschip is de Marcos V van bijna driehonderd meter lang. De eigenaar van het schip meldde even voor 06.00 uur aan de Kustwacht dat hij containers heeft verloren.

Noordelijke route boven de Waddeneilanden

De Marcos V kwam van Bremerhaven en is onderweg naar de haven van Rotterdam. Het voer over de noordelijke 'scheepssnelweg' boven de Waddeneilanden. Dat is ook de aangewezen route in geval van storm, meldt de Kustwacht.
Op de andere route, dichter bij de Waddeneilanden, verloor de MSC Zoe drie jaar geleden 342 containers. De inhoud daarvan spoelde deels aan bij de kust van Schiermonnikoog en de Groningse kust.

Containers waren leeg

Kustwacht-woordvoerder Lana van den Berg verwacht dat er nu geen spullen aanspoelen: 'Er is aan ons bevestigd dat de containers leeg zijn.'
Met modellen wordt berekend welke kant de containers opgaan. Het scheepvaartverkeer wordt gewaarschuwd dat er containers kunnen ronddrijven.
Rijkswaterstaat stelt de rederij aansprakelijk voor het verlies van de containers. Om welke rederij het gaat, kan Rijkswaterstaat op dit moment niet zeggen.

OVV adviseerde: geen zuidroute bij storm

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eerder dat grote containerschepen bij noordwesterstorm niet meer over de zuidelijke route langs de Waddeneilanden mogen varen. Dat verbod is er niet gekomen, omdat dat volgens het toenmalige demissionaire kabinet niet haalbaar was.
Update: in eerste instantie werd gemeld dat het schip over de zuidelijke route voer. Dat bleek niet het geval.