Belgisch schaatsgoud met Gronings tintje: 'Ik heb als een klein kind staan juichen'

Bart Swings valt coach Martin ten Hove in de armen na zijn gouden race
Bart Swings valt coach Martin ten Hove in de armen na zijn gouden race © ANP
Op de slotdag van het schaatstoernooi bij de Olympische Spelen was er goud voor België. Bart Swings won de massastart. De broers Martin en Erwin ten Hove uit Groningen konden hun geluk niet op toen de schaatser van hun Team IKO als eerste over de finish kwam.
Nog niet helemaal bekomen van de overwinning doet coach Martin ten Hove zijn verhaal bij de Belgische sportzender Sporza.

'Zelden zo verdiend'

'Ik heb als een klein kind staan juichen langs de kant. Tijdens de rit denk je op een gegeven moment: hij moet alle gaten dichtrijden. Er is niemand die iets doet, en dat moet hem gaan opbreken. Dat kan bijna niet anders. Maar hij was zo sterk. Ik denk dat het zelden zo verdiend is dat je een gouden medaille wint op een massastart.' glundert de coach.

Nederland valt aan

De aanvallen tijdens de zestien rondjes in Peking komen vooral van de kant van Nederland. Zowel Sven Kramer als Jorrit Bergsma slaagt er niet in om te ontsnappen. Swings, eerder dit jaar Europees kampioen op hetzelfde onderdeel, doet er alles aan om het peloton bijeen te houden. Hij kan vertrouwen op zijn eindsprint, zoals hij eerder ook al een paar keer bewees in de marathonwedstrijden in Nederland.
Alles valt op z'n plaats. Dat is heel erg gaaf
Martin ten Hove, schaatsteam IKO

Lawaai maken

'Ik was bang dat hij tekort zou komen in de eindsprint. Mijn broer Erwin zat aan de andere kant van de baan in de bocht. We hadden elkaar aan de lijn en hadden afgesproken als er iemand zou wegrijden dat wij lawaai zouden gaan maken als dat in de rug van Bart zou gebeuren.
Hij zei na afloop dat hij zich een paar ronden voor de finish nog heel goed voelde en dat hij de sprint ook nog wel kon winnen. Dan valt wel alles op z'n plek, Dat is heel erg gaaf', analyseert de jongste Ten Hove.
Bart Swings toont zijn gouden plak in Peking
Bart Swings toont zijn gouden plak in Peking © ANP

Geen Nederlandse inbreng

De coach had op meer gehoopt in het Olympisch seizoen. Maar bij het Olympisch kwalificatietoernooi was er geen enkele van zijn Nederlandse schaatsers snel genoeg om een Olympisch ticket in de wacht te slepen. Voor de broers Ten Hove was er gelukkig nog de uitweg naar België, en ook Estland waar hun sprinter Marten Liiv vandaan komt.
De Est presteerde ook naar behoren met op vrijdag de zevende plaats op de 1000 meter. Een dag later komt het absolute hoogtepunt voor het duo Ten Hove, waardoor ze nu ook weten hoe Olympisch succes voelt.

Ontlading en opluchting

'Het maakt niet uit of schaatsers van Team IKO in een Belgisch of Nederlands pak rijden. We begeleiden al onze sporters evenzeer. In Nederland kijkt iedereen mee, want het is een hele belangrijke sport. Het voelt dan ook heel goed dat we dit met een van onze rijders geflikt hebben. Het was een ongelofelijke ontlading en opluchting bij mij en Erwin en de rest van de begeleiding.'