Duizenden nieuwe documenten staan online: zoek mee in de Shell Papers van de provincie Drenthe

Help ons mee met het doorzoeken van de Shell Papers
Help ons mee met het doorzoeken van de Shell Papers © RTV Noord
De bijna 54.000 pagina’s over Shell en de NAM die zijn vrijgegeven door de provincie Drenthe, staan online en zijn doorzoekbaar. Nu begint het analyseren van de documenten en iedereen kan daarbij helpen.
De documenten zijn opgevraagd door het Platform Authentieke Journalistiek (PAJ). Bij zeventien bestuursorganen (negen ministeries, drie provincies en vijf gemeenten) vroegen zij om alle documenten die te maken hebben met het olie- en gasbedrijf Shell.
De provincie Drenthe is na de gemeente Assen het tweede bestuursorgaan dat de documenten openbaar heeft gemaakt. Een eerste blik op de inhoud leert ons dat niet alleen voor de hand liggende onderwerpen zoals gaswinning en bevingsschade veelvuldig aan bod komen, maar ook de energietransitie, ontwikkelingen op het gebied van waterstof en ondergrondse CO2-opslag.
Het wordt een enorme klus om al die documenten te analyseren. Daarbij roept het team van journalisten van Follow the Money, Platform Authentieke Journalistiek, RTV Drenthe en RTV Noord opnieuw de hulp in van het publiek: kijk met ons mee. Met als motto: samen zien en weten we meer. Bij de documenten van de gemeente Assen leverde deze oproep meer dan zeshonderd tips op.

Help ons

In het onderzoeksdossier Shell Papers staan nu ruim 7500 documenten (samen zo’n 70.000 pagina’s) online, afkomstig van de gemeente Assen en nu dus ook van de provincie Drenthe.

Een team van journalisten van Follow the Money, Platform Authentieke Journalistiek, RTV Drenthe en RTV Noord is hard aan het werk om de documenten door te nemen. Daarbij willen we ook jou vragen om ons te helpen.

Zo kun je ons onderzoek helpen:
- Ga op het dashboard naar de tab documenten en toets in onze zoekmachine een term in waarvan jij denkt dat het resultaat oplevert;
- Neem zoveel documenten door als je wil;
- Kom je iets tegen waarvan je vindt dat de redactie ernaar moet kijken? Klik dan op het duimpje omhoog in antwoord op de vraag ‘is dit document belangrijk?’. Laat eventueel ook weten waarom je het document relevant vindt voor het onderzoek;
- We verwachten niet dat je alle documenten voor ons doorneemt. Je helpt ons al enorm als je één document leest;
- Mocht je zelf expertise hebben over een onderwerp in een document waarover je ons tipt, dan vragen we je om dit ook te melden.

Shell onderhoudt sinds de oprichting van het bedrijf eind negentiende eeuw nauwe banden met de Nederlandse overheid. De naam van de olie- en gasgigant duikt geregeld op in economisch, fiscaal, internationaal, milieu- en zelfs onderwijsbeleid. Denk bijvoorbeeld aan het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen, maar ook aan de ontwikkelingen rondom de energietransitie en natuurlijk de gevolgen van de gaswinning in Groningen.
Sinds april 2019 hebben slechts vier van de zeventien bestuursorganen het Wob-verzoek van Platform Authentieke Journalistiek in behandeling genomen: de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen en Assen. Van die vier kwam de gemeente Assen in december 2020 als eerste over de brug. De provincie Drenthe is nu het tweede bestuursorgaan dat heeft besloten tot openbaarmaking van de documenten.
Naar verwachting voegen ook de gemeente en de provincie Groningen zich komende zomer bij dit gezelschap. De overige dertien bestuursorganen hebben het verzoek onder aanvoering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vooralsnog afgewezen.

Wat zoeken we?

Het Shell Papers-team is in het bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen Shell en de overheid (zowel lokaal als nationaal) en veranderingen hierin. Waar staan de verschillende partijen tegenover elkaar? Welke belangen hebben de overhand en welke delven het onderspit? Naast de inhoud, kan ook de toon veelzeggend zijn. Hoe vriendelijk of juist afstandelijk is de toon van de correspondentie? Hoe wordt over elkaar gepraat als men zich ongezien waant?

Om je op weg te helpen, hebben we de meest voorkomende organisaties, zoals het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat of Shell, al toegevoegd in de zoeksuggesties. Kom je iets tegen in de documenten, schroom dan niet en stel ons op de hoogte. We hebben liever een tip teveel dan te weinig. Denk je op een andere manier te kunnen bijdragen aan het onderzoek? Neem dan contact met ons op via shellpapers@ftm.nl.