Donar overklast Den Helder Suns en kan zich opmaken voor de Elite Gold

Donar-speler Lotanna Nwogbo vliegt richting de basket
Donar-speler Lotanna Nwogbo vliegt richting de basket © JK Beeld
Donar heeft zaterdagavond in eigen huis met 93-52 gewonnen van Den Helder Suns. Door de zege eindigen de Groningers op de derde plaats in de Nederlandse basketbalcompetitie. De mannen van coach Matthew Otten kunnen de focus nu verleggen naar de ‘crossborder’ fase van het seizoen.
Zoals wel vaker dit seizoen opende Marquis Addison met een driepunter de dans. Donar oogde energiek en liet de bal goed rondgaan. Dit resulteerde in een afgetekend krachtsverschil met Den Helder. Halverwege het eerste kwart leidde Donar met 17-7. Via dunks van Henry Caruso en Lotanna Nwogbo liep Donar uit naar 28-9.
Samenvatting Donar - Den Helder Suns

Geen genade

In het tweede kwart bleef Donar georganiseerd verdedigen en gaf het weinig ruimte aan de Noord-Hollanders. De Suns probeerden de Groningers aanvallend te ontregelen, maar slaagden niet in die missie.
Suns-speler Sam van Oostrum moest halverwege het tweede kwart de zaal verlaten na een diskwalificatie. De guard gedroeg zich onsportief en deelde een tik uit in het gezicht. De Groningers toonden geen genade en gingen rusten met een voorsprong van 56-29.

Tweede helft

Beide ploegen leken tijdens de pauze is slaap gesukkeld. Donar kwam traag op gang en had twee minuten nodig om tot de eerste score na rust te komen. De Groningers groeiden gedurende het derde kwart en zagen het puntenaantal volgen: 77-41.

Jacht naar honderd punten

Donar had de uitgelezen mogelijkheid om honderd punten op het scorebord te toveren, maar moest daarvoor nog wel wat punten maken in het laatste kwart. Lotanna Nwogbo, die zijn broer op de tribune zag zitten, zorgde met een dunk en mooie driepunters voor spektakel in MartiniPlaza.
Donar vermaakte het publiek, maar miste te veel schoten om de magische honderd te doorbreken. Na de kwartstanden 28-9, 56-29 en 77-41 won Donar overtuigend van Den Helder Suns met 93-52.

Vervolg

Binnenkort zal het duidelijk zijn tegen welke clubs Donar het op mag nemen in de Elite Gold. In die competitie nemen de Groninger basketballers het op tegen de vijf beste ploegen uit het hoog aangeschreven België en daarnaast de vier andere beste teams uit Nederland.