Storm Franklin: 'Een beste plomp regen en maandag opnieuw stormachtig'

Een archieffoto van storm
Een archieffoto van storm © FPS/Jos Schuurman
'Een beste plomp regen.' Daar moet Groningen tot maandagochtend vroeg rekening mee houden. 'Dat terwijl er al heel veel water op het land staat', aldus weervrouw Harma Boer.
‘Maandag hebben we dan eerst minder wind, maar later wordt die opnieuw stormachtig met windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur langs de kust', aldus de weervrouw.

Code geel

De wind trok zondagmiddag ook door onze provincie aan, maar het KNMI kondigde voor Groningen geen code oranje af. Die waarschuwing gold alleen voor de westelijke provincies en het IJsselmeergebied.
‘Al gauw wakkerde de wind weer aan en hadden we een stormachtige zuidwestenwind’, zegt Boer ‘Er kwamen windstoten voor van 100 tot 110 kilometer per uur.’

Brandweer heeft het nog steeds druk

De brandweer was ook zondag druk met meldingen over wateroverlast, bomen en takken op de weg en andere acute situaties.
De brandweer benadrukt dat er bij acuut gevaar of spoed het alarmnummer 112 gebeld kan worden. Als de situatie niet acuut is, maar wel de hulp van de brandweer nodig is, dan is 0900-0904 het juiste nummer om te bellen. En bij schade aan je woning of bedrijf kan de brandweer niet veel doen en is het het beste om een gespecialiseerd bedrijf te bellen.

Record: vijf dagen op rij storm

Na Dudley en Eunice kan er vanaf zondagavond officieel gesproken worden van storm Franklin. Met deze derde storm in een week tijd sneuvelt er een record. Het is namelijk nog nooit eerder in februari voorgekomen dat het vijf dagen op rij stormde.
Dit bericht is meerdere keren aangevuld met actuele informatie over de stormen