Veldslag in Zwolle eindigt uiteindelijk toch gelijk

Strand Larsen in actie
Strand Larsen in actie © Orange Pictures
Ondanks de prachtige vrije trap van Laros Duarte eindigde PEC Zwolle-FC Groningen zondagmiddag in een 1-1 gelijkspel. Diep in blessuretijd maakte PEC Zwolle middels een kopbal gelijk.
Het lukte de ploeg van Danny Buijs niet om de drie punten mee naar Groningen te nemen. Lang hield FC Groningen het vol, maar het was uiteindelijk Yuta Nakayama die de bal na een hoekschop inkopte.
In de tweede helft werd de wedstrijd een ware veldslag. Mede door het zware veld en de hoge druk van de mannen van Dick Schreuder gebeurde er in het tweede bedrijf van alles.

Fel Zwolle

De ploeg van Buijs kwam in Zwolle zwak en slordig uit de startblokken. De aannames waren lastig en de passes onnauwkeurig, maar het was vooral de verdienste van PEC Zwolle dat de Groningers niet in hun spel kwamen. De Zwollenaren zetten veel druk en waren fel in de duels.
De ploeg van Schreuder speelde eigenlijk op de manier waarop FC Groningen graag wil spelen. PEC Zwolle gaf de FC geen ruimte en geen tijd om te gaan voetballen. Eigenlijk lieten de Groningers zich steeds de kaas van het brood eten.

Vrije trap

Maar ook de mannen van Schreuder konden nauwelijks een kans creëren. Het ontbrak de Blauwvingers aan creativiteit om een goede aanval op te zetten. Keeper Peter Leeuwenburgh had het rustig onder de lat.
Na ruim een half uur kreeg de FC een vrije trap net buiten de zestien na een overtreding op Laros Duarte. Dezelfde Duarte twijfelde niet en krulde de bal knap in de linkerbovenhoek. Tegen de verhouding in kwam de ploeg van Buijs hiermee op een 1-0 voorsprong.
Net voor rust werd het weer gevaarlijk uit een standaardsituatie, maar het lukte Bjorn Meijer net niet de bal op de slof te nemen.

Afgekeurd

Na de rust werd de wedstrijd interessanter en amusanter. In het eerste kwartier zaten beide teams er bovenop. Na vijf minuten werd een intikker van De Leeuw afgekeurd, omdat zijn kompaan in de spits, Jørgen Strand Larsen, zijn tegenstander vasthield op het middenveld.

Foutenfestival

In het verdere verloop van de wedstrijd werd het spel er niet beter op aan beide kanten. Zowel FC Groningen als PEC Zwolle grossierde in balverlies en slechte passes. Mede door het zware en natte veld in Zwolle was het bij tijd en wijle een heus foutenfestival. Toch had de wedstrijd, mede door de energie en het zware veld, een hoge amusementswaarde. Het was af en toe een echte veldslag.

Blessuretijd

In het laatste kwartier leek doelman Leeuwenburgh de drie punten voor FC Groningen te redden. Maar het mocht niet zo zijn. Diep in blessuretijd kopte Nakayama raak en maakte de gelijkmaker voor de Zwollenaren. Uiteindelijk ging de ploeg van Buijs dus toch door de knieën met een 1-1 gelijkspel als resultaat.
Programma en stand
Door dit gelijkspel komt FC Groningen op 26 punten te staan uit 23 wedstrijden. Daarmee blijft het voorlopig op de tiende plek op de ranglijst staan. Door de nederlaag van NEC is de achterstand op de Nijmegenaren en de achtste plek nu vijf punten. Cambuur, de nummer negen, speelt vanmiddag tegen Feyenoord.
Volgende week zaterdag speelt FC Groningen de thuiswedstrijd tegen Willem II. Er wordt om 18.45 uur afgetrapt in de Euroborg. Een week later volgt de lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord.
Lees ook: