Medewerkers Parcival College inventariseren stormschade: 'Lijkt soms net een oorlogsgebied'

Het dak is als een laken dubbelgeslagen door de wind.
Het dak is als een laken dubbelgeslagen door de wind. © Jeroen Willems / RTV Noord
Kunnen de scholieren van het Parcival College in de stad na de vakantie ook weer gebruik maken van de lokalen in het C-gebouw? Dat is de grote vraag nu storm Eunice vrijdagnacht het dak van het gebouw heeft losgetrokken. Docenten en andere medewerkers zijn druk bezig om de schade te inventariseren.
Terwijl het brandalarm nog piept, geeft onderwijsassistent Dorret Klaver een korte rondleiding door het gebouw. Overal ligt water op de grond en een groot deel van het systeemplafond heeft het begeven. Ook zitten er gaten in het plafond waardoor je zo naar buiten kunt kijken.
'Dit is dus de overblijfruimte, die nu in puin ligt. Die gaten zijn van de ventilatiepijpen die er gewoon vanaf zijn gewaaid. Het lijkt soms net een oorlogsgebied', zegt Klaver.
De gaten in het plafond boven de overblijfruimte.
De gaten in het plafond boven de overblijfruimte. © Jeroen willems / RTV Noord
Deze computer en beamer kunnen zo de prullenbak in
Onderwijsassistent Dorret Klaver van het Parcival College

'Soep van water en systeemplafond'

Klaver loopt door een plas water in de gang naar het eerste lokaal. Dat lokaal is helemaal leeggehaald. Alleen de tekeningen met daarop rekensommen herinneren eraan dat het om een wiskundelokaal gaat.
'We hebben hier al wat puingeruimd, want hier stond natuurlijk allemaal meubilair. Boekenkasten en computers. Het meeste hebben we al weggehaald. Het is een soep van water en systeemplafond. Het ziet er echt als een rampgebiedje uit', zegt Klaver.
In het volgende lokaal staan de tafels en stoelen nog. Alles zit onder een pulp van water en systeemplafond.
'Hier hebben we alleen nog wat boeken kunnen redden. De computer en beamer zijn kapot. Die kunnen zo de prullenbak in', zegt Klaver.
Het systeemplafond ligt als pulp door het klaslokaal
Het systeemplafond ligt als pulp door het klaslokaal © Jeroen Willems / RTV Noord

Noodlokalen?

Ondertussen staat teamleider Rolf Hiemstra met een aantal collega's op het dak om de schade te bekijken. 'Eigenlijk zou ik op vakantie, maar die heb ik eerst maar afgezegd. Ik denk dat we hier nog wel even mee bezig zijn', zegt Hiemstra.
Of de lokalen na de voorjaarsvakantie gebruikt kunnen worden, is nog niet duidelijk.
'Het wordt spannend. We moeten kijken waar we iedereen kunnen ophokken', lacht Klaver. 'We hebben nog wel wat ruimtes, maar we hopen dat er misschien noodlokalen komen.'