25 jaar Meindert Talma: 'Ik heb het geluk dat overal in het land liefhebbers zijn van mijn muziek'

Meindert Talma (rechts) repeteert voor zijn jubileumshows in Vera
Meindert Talma (rechts) repeteert voor zijn jubileumshows in Vera © Jeroen Willems/RTV Noord
Muzikant, historicus en schrijver Meindert Talma uit Noordhorn viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Hij doet dat met negen shows in zijn geliefde poppodium Vera. Talma speelt elke laatste zondag van de maand twee albums uit zijn discografie. Aanstaande zondag begint hij met 'Dammen met ome Hajo' en 'Leave Stumper'.
'Elke muzikant wil natuurlijk dat zijn muziek zoveel mogelijk wordt beluisterd en gehoord, maar als je naar de radio luistert besef je al heel snel dat dat een heel andere smaak is dan ik zelf heb. Ik heb het geluk dat er overal in het land wel liefhebbers zijn van mijn muziek. We kunnen overal wel terecht. Daar ben ik wel blij mee. Dat is voor mij wel genoeg', zegt Talma.
Meindert Talma maakt muziek op volstrekt eigen wijze. Hij eert culthelden als dammer Jannes van der Wal en de Belgische voetballer Stijn Vreven, maar schrijft ook veel biografische nummers. De laatste jaren duikt hij steeds vaker in de geschiedenis en maakt hij conceptplaten over de Groningse schilder Hendrikus Werkman en politicus Domela Nieuwenhuis.
Meindert Talma maakt 25 jaar muziek: 'Een heel andere smaak'

'Een heel andere man'

Als historicus vindt hij het mooi om zich voor de jubileumtour te verdiepen in zijn eerdere werk.
'Het was de ambitie dat ik alle nummers weer een keer wilde spelen. Als je jong bent heb je heel andere ideeën en teksten. Een andere muzikale aanpak ook soms. Ik ben begonnen op mijn 27ste en ben inmiddels al 53 dus ik ben wel een heel andere man geworden', lacht Talma.

Voetbalshow

Naast de shows in Vera speelt Talma dit jaar ook elke maand in Kroeg van Klaas in Groningen en In café In 't Holt 1654 in Zuidhorn. 'Ja, het wordt een druk jaar. In 't najaar doe ik ook nog een theatertour met Marcel van Roosmalen en Frank Heinen. Dat is een voetbalshow vlak voor het WK in Qatar', zegt Talma.
In 25 jaar heeft Talma een uniek oeuvre opgebouwd. Ook schreef hij bij sommige albums een boek. Naast zijn optredens werkt hij dit jaar aan het derde deel van zijn autobiografische reeks over Nederlands Onbekendste Popster. Ook hoopt hij in de toekomst nog meer historische conceptalbums te maken.
'Ik hoop nog heel veel platen te kunnen maken, maar of het er nog achttien worden, dat weet ik niet', besluit Talma.
Meindert Talma repeteert met zijn band in Het Viadukt in Groningen
Meindert Talma repeteert met zijn band in Het Viadukt in Groningen © Jeroen Willems/RTV Noord