Modelvoertuigenliefhebbers vinden elkaar in Grootegast: 'Maar als je weet wat dit kost, is het eigenlijk geen speelgoed meer'

De broers John en Edwin van der Klok tijdens het besturen van hun modelvoertuigen
De broers John en Edwin van der Klok tijdens het besturen van hun modelvoertuigen © Merijn Slagter/RTV Noord
Met uiterste precisie scheppen twee miniatuurhijskraantjes zand in de laadbak, om dat een meter verderop weer te deponeren op een daarvoor bestemde plek. Het is een proces dat zich nog een aantal keren herhaalt. Op twee stoelen naast het parcours waarop de hijskraantjes zich bewegen, vliegen de vingers van de broers Edwin en John van der Klok zich vliegensvlug over de bedieningspanelen van de kraantjes. 'Mooi spul hè?', grijnst John.
Het is modelvoertuigenweekend in het LEGiO-museum in Grootegast en dat zorgt voor het nodige vertier. Niet alleen bij de bezoekers van het museum, maar ook - en misschien wel vooral - bij de bestuurders van de modelvoertuigen zelf. Van vrachtwagens tot hijskranen en van auto's tot trekkers: je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een modelvoertuig van dat dit weekend in het museum rondtuft over een speciaal aangelegd parcours.
'Speelgoed voor volwassenen', is een conclusie die een museumbezoeker glimlachend trekt. Geen onterechte, want de miniatuurvoertuigen worden stuk voor stuk bestuurd door volwassen mannen en ze lijken hun hobby zonder enige krachtsinspanning urenlang vol te kunnen houden.

'Zit in je bloed'

'Ja, even een slootje graven hoor', zegt Jan Meertens als hij zich met zijn miniatuurhijskraan een eigen uitdaging heeft toegeëigend in een bult zand op het parcours. 'Ik ben jarenlang kraanmachinist geweest, maar zit nu thuis met reuma', verklaart hij zijn hobby. Het is een uitleg met een lach en een traan. 'Want ik ben ook liever aan het werk, maar dat lukt helaas niet meer', klinkt het.
Meertens glundert als hij het over het besturen van kranen heeft. 'Ik was altijd in een kraan bezig met het graven voor gasaansluitingen bij woningen, dan zat ik tussen de kabels in. Prachtig vond ik dat. Door zo'n miniatuurkraan te besturen komt het gevoel weer terug, het zit toch in je bloed hè.'
De broers John en Edwin van der Klok besturen hun modelhijskranen; rechtsboven doet Jan Meertens hetzelfde
De broers John en Edwin van der Klok besturen hun modelhijskranen; rechtsboven doet Jan Meertens hetzelfde © Merijn Slagter/RTV Noord
'Ik zit vast', zegt Edwin van der Klok, als hij z'n broer John lachend aanstoot met z'n elleboog. 'Eigenlijk mag ik de kraan niet met de handen lostrekken, ik moet 'm zelf weer los krijgen', legt hij de ongeschreven regels in het miniatuurvoertuigenwereldje uit. Toch valt dat in de praktijk wat tegen, als de miniatuurhijskraan van geen wijken wil weten via het bedieningspaneel. 'Nu heb ik mezelf in de nesten gewerkt', zegt hij, maar een ogenblik later krijgt Van der Klok het tot zichtbare opluchting toch voor elkaar. Trots tikt hij z'n broer weer aan, die net zoals hij ook trots is op zijn 'speelgoed'.
'Zie je dit beeldscherm?', zegt hij, wijzend naar een piepklein beeldschermpje in de cabine van een van zijn miniatuurvoertuigen. 'Daar staat op wat hier de temperatuur is en hoeveel minuten hij in totaal gelopen heeft. Dit displaytje heb ik gevonden op een beurs in Duitsland en gekocht en aangesloten. Nee, dit is geen speelgoed voor kwajongens', lacht hij.

Plezier

Dat bevestigt ook Mitchell Greveling, die diverse miniatuurvoertuigen heeft meegebracht naar Grootegast. 'Ze noemen het speelgoed, maar als je kijkt naar wat het kost is het eigenlijk geen speelgoed meer. Ik heb thuis een BMW staan, maar voor die prijs heb je deze ook', zegt hij, wijzend naar zijn eigen miniatuurkraan. 'Zoals ik 'm heb ingesteld is de bediening te vergelijken met een echte kraan. Ik bestuur zelf ook weleens een kraan, dus dat scheelt een hoop', zegt Greveling.
Hij is duidelijk trots als hij praat over z'n hobby. 'Wat mijn kameraden hiervan vinden?' Hij lacht even. 'Sommigen vinden het mooi, van anderen weet ik het eigenlijk niet eens. Maar weet je, dat maakt mij ook niks uit. Als ik er maar plezier in heb, toch?'
Dit en meer kan je zondagavond om 18.00 elk half uur zien op RTV Noord. Of bekijk de uitzending direct hieronder:
Expeditie Grunnen: modelvoertuigenliefhebbers vinden elkaar in Grootegast