Boom waait om in Stad: 87 roeken dood op de grond (update)

In de stad Groningen hebben medewerkers van de Dierenambulance zondagavond 87 dode roeken aangetroffen. Dat gebeurde nadat zij op een melding waren afgekomen van een omgevallen boom aan de Helperzoom in stadswijk Helpman. Een favoriete stek voor veel kraaien, zo wist de melder.
De Dierenambulance liet niets aan het toeval over en ging met spoed naar de Helperzoom toe. Daar aangekomen, troffen de medewerkers een 'verschrikkelijke situatie aan', zo vertellen zij op haar Facebookpagina.
'Er lagen ontzettend veel dode kraaien en er lagen nog veel hulpeloze kraaitjes onder de takken te vechten voor hun leven. Een paar kraaien waren in het water beland en lagen te spartelen. Vreselijk', blikt de Dierenambulance Groningen terug op de situatie die werd aantroffen.

Opgetrommeld om te helpen

Het bleek om tientallen roeken te gaan. Om de vogels te kunnen redden van de dood namen de medewerkers van de Dierenambulance Groningen contact op met collega's die al vrij waren, met de vraag of ze konden helpen aan de Helperzoom. Dat was een vraag die niet tweemaal gesteld hoefde te worden.
De omgewaaide 'roekenboom' aan de Helperzoom
De omgewaaide 'roekenboom' aan de Helperzoom © Cunera van Selm/RTV Noord
De opgetrommelde collega's hadden eenmaal ter plaatse moeite om hun emoties onder controle te houden, vertelt de Dierenambulance. 'Maar dat was echt noodzakelijk, want anders was het niet te doen en te zwaar en te verdrietig.' Ook de vrouw die de melding had doorgegeven hielp mee.

Aangeslagen

Eerst zorgden medewerkers van de Dierenambulance ervoor dat alle levende vogels uit het water werden gehaald en onder takken vandaan werden gehaald. 'De aangeslagen collega's kwamen retour met zakken met daarin 87 dode roeken die ze van de grond hadden moeten rapen.'
Uiteindelijk zijn de zwaargewonde roeken naar de dierenarts gegaan voor euthanasie. De lichtgewonde kraaien konden in de wildkamer van de Dierenambulance Groningen tot rust komen.
Ze moeten verstijfd van angst met de boom ten onder zijn gegaan
Hetty Sinnema, beheerder vogelopvang

Ten onder aan stress

Bij vogelopvang De Fûgelhelling in het Friese Ureterp werden ook roeken binnengebracht. 'Sommige vogels hadden allerlei breuken opgelopen en zaten barstensvol stress, zegt beheerder Hetty Sinnema. 'Er zouden eerst tien vogels deze kant op komen, maar de rit had al bijna geen zin meer omdat ze nog vol stress zaten en daar uiteindelijk aan ten onder zijn gegaan.'
Sinnema heeft zich meerdere keren afgevraagd wat de roeken ertoe heeft bewogen om in de boom te blijven zitten, ondanks dat die door de storm omviel. 'Ik denk dat de vogels wisten dat ze in de storm ook geen kant op konden, want mijn hemel wat ging het zondag weer tekeer buiten. Ze moeten verstijfd van angst met de boom ten onder zijn gegaan', vermoedt ze.
Deze roek overleefde de val van de boom
Deze roek overleefde de val van de boom © Hetty Sinnema/ Vogelbeheer Fûgelhelling

Getraumatiseerd

Redden wat er te redden valt is een dag later het devies. En dat valt niet mee, zag Sinnema tot haar schrik. 'Veel vogels moesten uit hun lijden worden verlost en de vogels die het wel hebben overleefd zijn flink getraumatiseerd door wat hun is overkomen. Daardoor eten en drinken ze niet goed, waardoor ze vatbaarder worden voor ziektes.'
Het is volgens haar heel belangrijk dat de vogels na zo'n gebeurtenis tijd krijgen om weer op adem te komen in een donkere ruimte, zonder andere prikkels. 'Er zijn hier nu twee groepjes roeken binnengebracht en daarvan is er nog maar één in leven. Stress doet veel met ze. Heel sneu allemaal.'
Update: dit artikel is aangevuld met een reactie van Hetty Sinnema, beheerder van vogelopvang De Fûgelhelling

Meer over de storm: