Inwoners Appingedam moeten vier keer verhuizen na stormschade

Een van de onderwater gelopen woningen in Appingedam
Een van de onderwater gelopen woningen in Appingedam © Marco Grimmon/ RTV Noord
De bewoners van achttien huizen aan de Opwierderweg in Appingedam, die in de nacht van vrijdag op zaterdagnacht werden geëvacueerd, kunnen voorlopig nog niet terug naar hun huizen.
De bewoners moesten op stel en sprong hun huis uit, nadat storm Eunice de dakbedekking van hun appartementen had weggeblazen met waterschade als gevolg. Ze werden overgebracht naar onder meer een hotel.

Eerst naar wisselwoningen in Ten Post

Deze week verkassen ze naar Ten Post, waar ze onderdak krijgen in wisselwoningen die daar zijn neergezet voor de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied.

Daarna tijdelijk naar Delfzijl

Volgende week moeten ze opnieuw verhuizen en verkassen ze naar de Zandplatenbuurt in Delfzijl. Daar kunnen ze blijven tot de stormschade aan hun eigen huizen is hersteld.
In de tussentijd houdt een beveiligingsbedrijf een oogje in het zeil bij de appartementen aan de Opwierderweg.
De schade is zaterdagmorgen duidelijk te zien
De schade is zaterdagmorgen duidelijk te zien © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
De schade is bij daglicht goed te zien
De schade is bij daglicht goed te zien © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Dan weer naar huis... tijdelijk

Het zure voor de gedupeerden is dat ze over ongeveer een jaar weer moeten verhuizen naar een wisselwoning in hun eigen woonplaats. De appartementen worden dan gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Ook dit heeft dit te maken met de versterkingsoperatie.
Voor de getroffen bewoners, onder wie gezinnen met kinderen, is de verhuisreeks uitermate vervelend. Voor vragen kunnen ze terecht voor een team medewerkers van de gemeente.