Oude Julianaplein is niet meer: hou hier dit weekend rekening mee

Een blik op de bouwplaats bij het Julianaplein
Een blik op de bouwplaats bij het Julianaplein © Niels Akkerman/ProNews
Vrijdagavond rond 23.00 uur valt het doek voor het oude Julianaplein. De afgelopen weken kon je via sommige routes nog over het plein rijden, maar vanaf vrijdagavond is ook dat definitief verleden tijd.
Het oude Julianaplein komt niet meer terug. De komende tijd wordt het gesloopt: eind 2023 komt er een nieuw, ongelijkvloers Julianaplein voor terug. Tot die tijd rijd je over het tijdelijke Julianaplein, dat nog deels aangelegd moet worden.

Omrijden

Dit weekend kun je alleen over het tijdelijke plein rijden als je van de A28 komt en richting Hoogezand wilt rijden. In omgekeerde richting (Hoogezand-Assen) kun je nog niet over het tijdelijke plein. Je kunt omrijden via Zuidlaren (dan neem je de N386), of je pakt de N33 tussen Zuidbroek en Assen.
Komend weekend kun je alleen over het Julianaplein als je van de A28 richting Hoogezand rijdt
Komend weekend kun je alleen over het Julianaplein als je van de A28 richting Hoogezand rijdt © RTV Noord
Reis je tussen Drachten en Hoogezand? Dan raadt de projectorganisatie aan om de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg rond Groningen te nemen. Dat kost tien minuten tot een kwartier extra. Houd er rekening mee dat je op deze route met extra vertraging te maken kan krijgen als het druk is. Op sommige delen van de weg is maar één rijstrook beschikbaar.
Afhankelijk van je vertrekpunt en bestemming kan je ook via de N372 en de N386 rijden. Je verlaat dan bij Leek of Hoogkerk/Peize de A7, en rijdt via Vries en Zuidlaren richting Kolham, om daar de A7 weer op te gaan. Deze route kan je ook in omgekeerde richting nemen. Een probleem op deze route is wel dat er de komende tijd onderhoud wordt gepleegd aan een brug bij De Groeve: daardoor is er maar één rijstrook beschikbaar, wat tot files kan leiden.
Een andere optie is om via Assen en de N33 te rijden. Dat kost je alleen wel ongeveer twintig minuten meer, en bovendien rijd je extra kilometers.
Reis je tussen Drachten en Assen? Ook dan kan je via de N372 en de N386 reizen. Je mijdt dan de stad Groningen. Je kunt ook via Leek, Roden en Norg rijden: dan rijd je via de N372 en de N373.
Na vrijdagavond is het Julianaplein écht verleden tijd

En na het weekend?

Na het weekend blijft het oude Julianaplein gesloten, maar de situatie verandert dan wel iets. Je kan dan ook van Hoogezand richting Assen rijden via het tijdelijke Julianaplein. De komende weken hoef je daar niet te wachten voor de stoplichten.
In onderstaande video leggen we uit waarom het werk aan het Julianaplein plaatsvindt:

Julianapijn

Heb je last van de werkzaamheden? Maak dan een video, bijvoorbeeld met je dashcam of als je niet aan het rijden bent met je mobiele telefoon. Die kan je naar ons opsturen via julianapijn@rtvnoord.nl. Misschien zie je hem dan wel terug in één van onze uitzendingen.