Iconische Watertoren West in Stad wordt boetiekhotel

Een luchtfoto van Watertoren West in de stad Groningen
Een luchtfoto van Watertoren West in de stad Groningen © Harry Brouwer/Groningen in Beeld
Na honderd jaar dienst te hebben gedaan als watertoren, krijgt het machtige monument op de hoek van de Herman Colleniusstraat en de Hofstede de Grootkade in de stad Groningen hoogstwaarschijnlijk een nieuw leven als luxe hotel.
Het is nog even spannend voor projectontwikkelaar Calculus, de eigenaar van Watertoren West, maar als het aan directeur Rob Dolfing ligt, wordt de toren een boetiekhotel met twaalf luxe appartementen erin. 'Met beneden de lobby en een tentoonstellingsruimte en de mogelijkheid om bovenin koffie te drinken', zegt Dolfing, die dit project ook als visitekaartje ziet voor zijn vastgoedbedrijf.
Iconische Watertoren West in Stad wordt boetiekhotel

Publieke functie

In een eerder stadium bleek de gemeente Groningen tegen de komst van een hotel op deze plek, maar door een procedurefout van de gemeente kreeg Calculus toch de benodigde vergunning. Wel hebben enkele omwonenden bezwaar gemaakt tegen de komst van een hotel, want ze vrezen overlast en parkeerproblemen.
Mocht het geen hotel met publieke functie worden, dan maken we er een kantoorruimte van
Rob Dolfing - Projectontwikkelaar Calculus
De bezwaarprocedure loopt nog, maar ondertussen wordt er al flink doorgebouwd. 'Mocht het uiteindelijk geen hotel met publieke functie worden, dan maken we er een kantoorruimte van en verhuren we de appartementen', legt Dolfing het alternatieve plan uit.
Uitzicht vanuit de Watertoren West in westelijke richting over het Reitdiep
Uitzicht vanuit de Watertoren West in westelijke richting over het Reitdiep © Waterbedrijf Groningen
Het gesteggel op de achtergrond neemt niet weg dat er in dit rijksmonument iets moois ontstaat. De toren telt straks zes woonlagen, met twaalf luxe appartementen, royale slaapkamers en bovenin een eetzaal en een koffiezaak met waarschijnlijk het mooiste uitzicht van de stad. De vloerverwarming wordt deze week aangelegd en ook de kamers krijgen een finishing touch.

Kogelgaten

De Watertoren West, zoals de toren ook wel bekendstaat, werd gebouwd in 1912 en deed ruim een eeuw dienst als watertoren. In de Tweede Wereldoorlog bleek het een pittige klus om Duitse scherpschutters uit de toren te krijgen, maar met Canadees artillerievuur werd de vijand verdreven. Kogelgaten van toen zijn nog steeds te zien.
Eigenaar Calculus hoopt dat de toren ergens in het voorjaar wordt opgeleverd en dat de eerste gasten dan - als de vergunningen rond zijn - hun intrek kunnen nemen.