Pure Energie wil plannen voor zonnepark bij Westerlee doorzetten

Een zonnepark ter illustratie
Een zonnepark ter illustratie © RTV Noord
In 2019 werden ze al aangekondigd. Drie jaar later ziet energiebedrijf Pure Energie mogelijkheden om door te gaan met de plannen voor een groot zonnepark ter hoogte van het Emergobos tussen Westerlee en Oude Pekela.
De gemeente Oldambt gaf onlangs groen licht voor het Programma Zon en Wind. Pure Energie ziet nu kansen voor een zonnepark ter grootte van zo'n negentig voetbalvelden (44 hectare). In de oorspronkelijke plannen werd nog gedacht aan een gebied van zo'n tachtig hectare.
Het zonnepark zou jaarlijks zestig miljoen kilowatt uur aan stroom opwekken. Dat is genoeg voor een stad als Winschoten.

Lokale stroomcoöperatie

Pure Energie wil samen met de bewoners tot een goed plan komen met onder meer een lokale stroomcoöperatie en omgevingsfonds, maar tegelijkertijd ook oog hebben voor de natuur en het landschap.
Het is nog niet duidelijk of de gemeente Oldambt aan het zonneparkplan gaat meewerken. In een straal van ongeveer een kilometer wordt zout en gas gewonnen. Bovendien staat bij Meeden een megawindpark en zijn er plannen voor grootschalige industrie tussen Westerlee en Scheemda.
Het beoogde zonnepark op de kaart naast het Emergobos tussen Westerlee en Oude Pekela
Het beoogde zonnepark op de kaart naast het Emergobos tussen Westerlee en Oude Pekela © Pure Energie
Op 2 maart is er voor omwonenden een informatieavond in de Pekelahof in Oude Pekela.