Grootste stijging verkoopprijzen woningen in Oldambt - bekijk hier de stijging in jouw gemeente

Een 'Te Koop' bord
Een 'Te Koop' bord © RTV Noord/Jeroen Willems
De gemiddelde verkoopprijs van woningen is vorig jaar in Oldambt met dertig procent gestegen ten opzichte van 2020. Dat is een van de hoogste stijgingspercentages van het land.
Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In deze gemeente werden bestaande woningen gemiddeld voor zo'n 260.000 euro verkocht.
De gemeente Pekela heeft met zo'n 200.000 euro de laagste gemiddelde verkoopprijs in Nederland. Eemsdelta heeft de op twee na laagste gemiddelde verkoopprijs van Nederland. Alleen de gemeente Kerkrade zit ertussen. Ook Veendam behoort tot de top tien gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijs.
Lees verder onder de tabel

Verschil tussen duur en goedkoop

Het verschil tussen de duurste gemeente van het land en de goedkoopste is volgens het CBS opnieuw toegenomen. Blaricum was in 2021 de duurste gemeente. Woningen werden daar gemiddeld voor een miljoen euro verkocht. Dat is ruim vijf keer zo veel als in Pekela.
Hoe meet het CBS?
De verkoopcijfers van het CBS gaan over alle verkochte bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt daarbij niet gecorrigeerd voor het soort woning en de kwaliteit van de woning. Verschillen tussen gemeenten worden mede bepaald door het soort woning dat in een gemeente verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde transactieprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen.