Politie pakt cybercrimineel in Stad, neemt voor 40.000 euro spullen in beslag

De politie nam meerdere dure schoenen in beslag
De politie nam meerdere dure schoenen in beslag © Arthur Ogleznev/ Pexels
De politie heeft een 25-jarige cybercrimineel uit Assen in de stad Groningen opgepakt. De aanhouding kwam tot stand met een samenwerking van de politie in Groningen, Drenthe, de digitale recherche en Zeeland-West-Brabant.
De laatstgenoemde politietak doet sinds december 2021 onderzoek naar geldstromen van cybercriminelen. Dat leverde vandaag dus deze aanhouding op.

Schoenen, telefoons en dure kleding

Behalve de aanhouding, heeft de politie ook 1000 euro aan contant geld in beslag genomen, en legde ze beslag op naar schatting zo'n 40.000 euro aan goederen. Op inmiddels verwijderde foto's van de buit liet de politie zien dat het onder andere om telefoons, meerdere dure schoenen en andere kleding ging.
Via Anydesk krijgt een oplichter toegang tot de computer van zijn slachtoffers
Politie

Pas op voor Anydesk!

De Assenaar belde personen op en deed zich voor als bankmedewerker, met de mededeling dat er verdachte transacties plaatsvonden op hun bankrekeningen.
'De nep-bankmedewerker vertelt hen dat er direct actie moet worden ondernomen. Door middel van slinkse oplichtingstrucjes worden zij bewogen om hun privé-gegevens te geven. Dit kan gebeuren omdat de slachtoffers het programma ‘Anydesk’ op hun computer moeten downloaden. Via Anydesk krijgt een oplichter toegang tot de computer van zijn slachtoffers. De nep-bankhelpdeskmedewerker sluist vervolgens het geld van de slachtoffers door naar ‘beveiligde bankrekeningen’, waarschuwt de politie over de gang van zaken.
'Let goed op als u benaderd wordt door een zogenaamde bankmedewerker. Echte bankmedewerkers vragen namelijk nooit om programma’s te downloaden, of om uw pincode aan hen te geven', vult de Zeelandse-West-Brabantse politie aan.