Geen isolatie, wel harder geluid: omwonenden industrieterrein Hoogezand vrezen overlast

De Sluiskade in Hoogezand
De Sluiskade in Hoogezand © Google Street View
Bewoners van de Sluiskade en Werfkade in Hoogezand vrezen geluidsoverlast nu de gemeente de grens voor de maximale geluidssterkte heeft verhoogd.
Bij de Raad van State eisen de bewoners dat die grens wordt verlaagd van 60 naar 55 decibel. Dit moet overlast van een aangrenzend industrieterrein voorkomen.

'Straten waren een witte vlek'

De betreffende woningen aan de Sluiskade en Werfkade hadden tot voor kort geen woonbestemming. Daarmee was het 'een witte vlek', stelt een woordvoerder van de gemeente. 'Er golden geen normen. Nu weet iedereen waar hij aan toe is, ook de bedrijven. Met een woonbestemming zijn de huizen beter beschermd tegen het industriegeluid van het bedrijventerrein.'
Ondertussen is er van de beloofde woningisolatie nog helemaal niets terecht gekomen
Een bewoner voor de Raad van State

Bang voor meer zware industrie

Maar de bewoners hebben sterk het gevoel dat ze benadeeld worden. Ze zijn bang dat er nu nog meer zware industrie op korte afstand bij komt. Het is bijvoorbeeld maar afwachten wat er in de plaats komt van het failliete Steel Care, het coatingbedrijf voor windmolens.

Subsidie voor isolatie van huizen

’Ondertussen is er van de beloofde woningisolatie nog helemaal niets terecht gekomen, terwijl de subsidiepot nu leeg is', zei een van de bewoners tijdens de zitting bij de Raad van State.
De gemeente erkent dat van het treffen van geluidmaatregelen nog niets terecht is gekomen. ‘Maar het geld is er nog’, zei een woordvoerder. Het gaat om 25.000 euro, die de gemeente nog op de plank heeft liggen. Omgerekend een paar duizend euro per woning.
De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.