Festival moet liefde voor de gitaar levend houden

© Hanzehogeschool Groningen
Drie jaar geleden overleed gitaardocent Sabrina Vlaskalic. Haar studenten van het Prins Claus Conservatorium in Stad organiseerden in haar nagedachtenis een concours voor de beste gitaristen van over de hele wereld.
Ze was een inspiratiebron voor velen, ze had een passie voor de klassiek gitaar en ze was oprichtster van The Dutch Guitar Foundation en het jaarlijkse gitaarfestival op het Prins Claus conservatorium in Groningen.
De dood van muziekdocente Sabrina Vlaskalic, bij een een verkeersongeluk in 2019 aan de Vondellaan in de stad, was een enorme klap voor de school. Ze was geliefd. Haar studenten liepen met haar weg.

Speciaal voor haar

Student Joost Meijer koos speciaal door haar voor het Groningse conservatorium: 'Toen ik haar voor het eerst hoorde spelen, werd ik een soort van verliefd,' herinnert hij zich. 'Ze leerde mij alles uit de gitaar te halen. Ik ging dingen doen waar ik het bestaan niet van af wist.'
O ok de Noorse Kristina Osmundsen, was onder de indruk van haar virtuositeit. 'Door haar ben ik van de klassieke gitaar gaan houden', zegt ze.

Gitaarfestival als missie

Kristina en Joost hebben nu een missie en zetten nu het gitaarfestival voort. Jaarlijks komen internationaal bekende gitaristen naar Groningen om voor een jury hun kunsten te vertonen.
'Het is helemaal zoals Sabrina het ook had gewild,' vindt Joost: 'Laten zien dat de klassieke gitaar fantastisch is en dat we hier op school een kweekvijver zijn voor talent. Sabrina dragen we op school en in onszelf altijd mee', besluit Joost