Paginagrote advertentie Airport Eelde met oproep aan minister: 'Waarborg onze continuïteit'

Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde © Jos Schuurman/FPS
Minister Harbers moet de continuïteit Groningen Airport Eelde (GAE) waarborgen. Die oproep doet het vliegveld in een paginagrote advertentie in de NRC woensdag.
De oproep is gericht aan de luchtvaartwoordvoerders uit de Tweede Kamer. Zij gaan woensdag in gesprek de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers.

Belangrijke rol in verduurzaming

Volgens directeur Meiltje de Groot van GAE, de ondertekenaar van de advertentie, speelt het vliegveld een belangrijke rol bij de verduurzaming van de luchtvaart als demonstratie- en als testlocatie voor bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Ze pleit daarom voor een structurele plaats van het vliegveld in de toekomst van de duurzame luchtvaart in Nederland.
'We doen dit eigenlijk voorafgaand aan het debat dat hier vandaag over wordt gevoerd', verklaart De Groot de oproep. 'We vragen ook aandacht voor onze financiële situatie: ruim 80 procent van de regionale vliegvelden ter wereld lijdt verlies. Toch zijn ze erg belangrijk voor de infrastructuur in de regio.'
Een gedeelte van de advertentie
Een gedeelte van de advertentie © NRC
De Groot voorziet een belangrijke rol voor elektrisch vliegen. 'In 2030 verbinden elektrische 19-zitters (Noord-)Nederland op een stille, duurzame en efficiënte manier met andere Europese regio's', zo staat in de advertentie te lezen. 'Het ontlast bovendien de grotere luchthavens.'

Brede maatschappelijke functie

GAE benadrukt in de advertentie de brede maatschappelijk functie van het vliegveld. Het ondersteunt bijvoorbeeld de netwerkfunctie van Schiphol, en is essentieel voor de bereikbaarheid, het vestigingsklimaat en de economie van Noord-Nederland.
Bovendien, stelt De Groot, is GAE de standplaats van de traumahelikoper van het Mobiel Medisch Team van het UMCG en is het de thuisbasis van de KLM Flight Academy, de pilotenopleiding van de KLM.
Ik ga er wel vanuit dat de minister langskomt
Meiltje de Groot - directeur Groningen Airport Eelde

Uitnodiging voor bezoek

De vliegvelddirecteur hoopt dat minister Harbers binnenkort een bezoek brengt aan Eelde, om met eigen ogen te zien hoe belangrijk het regionale vliegveld is. 'Dat hebben we in een eerdere brief al eerder aan hem gevraagd. Ik ga er eigenlijk wel vanuit dat hij komt', zegt De Groot.
Dit bericht is bijgewerkt met een toelichting van vliegvelddirecteur Meiltje de Groot.