Analoge radio van Ziggo verdwijnt, zo kun je toch Radio Noord blijven luisteren

Een ouderwetse radio
Een ouderwetse radio © Richard Brocken/Hollandse Hoogte/ANP
Kabelexploitant Ziggo stopt in Groningen en Drenthe in maart met de doorgifte van analoge radio via de kabel. Dit heeft gevolgen voor mensen die op deze manier radio luisteren. Eindredacteur Remy van Mannekes van RTV Noord legt uit waarom Ziggo dit besloten heeft en hoe je toch naar Radio Noord kunt blijven luisteren.
'Ziggo is eigenlijk het laatste grote kabelbedrijf in de rij om hiermee te stoppen', vertelt Van Mannekes. 'Alle andere grote providers, zoals KPN, hebben dit al eerder gedaan. Die providers willen bandbreedte in hun netwerk vrijmaken om de internetsnelheid te kunnen verhogen en allerlei andere diensten via die kabel te kunnen verkopen. En de analoge radio die daarlangs werd doorgegeven zat eigenlijk een beetje in de weg. Ze denken 'die radio wordt niet door heel veel mensen meer gebruikt op die manier, dus dat schakelen we af'.'
De analoge radio volgt hiermee de analoge tv, die al eerder verdween. 'Daar kwam toen de digitale televisie voor', vertelt Van Mannekes.

Gebruik ik nog analoge kabelradio?

Weet je niet of je gebruik maakt van een analoge radio? Zo kom je er achter: 'Dat kan heel simpel. Je kijkt in je huiskamer, want dit gaat meestal om radio's in de huiskamer, naar je tuner of een receiver. Je kijkt of in dat apparaat nog een kabel zit die naar de wandcontactdoos gaat van de kabelprovider, dan is de kans groot dat je via de kabel luistert.'
Dat kun je nog extra checken. Van Mannekes: 'Ziggo heeft op hun site gezet dat je naar de frequentie 98.8 kunt schakelen, waar je een boodschap hoort, dan weet je helemaal zeker dat je op deze manier radio luistert, dan is het een kwestie dat het anders moet.'
Ziggo meldt op zijn site dat de mogelijkheid bestaat dat je nog geen bericht hoort als je naar deze frequentie schakelt, omdat die nog niet beschikbaar is. De provider laat weten wanneer dit wel het geval is.

Hoe kan ik straks naar Radio Noord luisteren?

Er zijn meerdere alternatieven. 'Je kunt een antenne in je tuner stoppen, dan kun je via de ouderwetse FM luisteren, want die is er altijd nog. FM-radio is nog steeds erg sterk en heel veel mensen luisteren via die manier. Je kunt ook via de televisie luisteren, we weten dat veel mensen in Groningen dat doen. Je kan ook een digitale ontvanger kopen of een DAB+, dat is het nieuwe systeem waarvan wordt gezegd dat dat de vervanger wordt van de FM. Zo'n DAB+-toestel koop je al voor een paar tientjes', legt Van Mannekes uit.
Een ander alternatief is volgens hem radio te streamen. 'Bijvoorbeeld in de RTV Noord-app op je telefoon', aldus Van Mannekes.

Hoeveel mensen luisteren nog analoge radio via de kabel?

Hoeveel mensen er precies nog via de analoge radio naar Radio Noord luisteren, is niet bekend. Van Mannekes: 'Wat we wel weten is dat ruim 65 procent van de mensen via de FM luistert. Maar inmiddels luistert ook 23 procent van de mensen via een DAB+-radio. En die analoge kabelradio, dat is een beetje aftasten hoeveel mensen dat nog zijn. Ziggo vermoedt dat vijf procent van de klanten er nog gebruik van maakt, dus dat zouden zomaar duizenden mensen in Groningen kunnen zijn.'
Ziggo heeft volgens Van Mannekes een actie waarbij je een FM-antenne kunt krijgen. 'Die kun je aanvragen, die druk je achterin je tuner of je receiver en dan maak je van je kabelradio een FM-radio. Die antennes kun je voor een paar euro ook gewoon kopen.' Op de site van Ziggo kun je die kabel gratis verkrijgen.
Voor Ziggo-klanten in Oost-Groningen stopt de doorgifte van analoge kabelradio per 15 maart. In het Ziggo-gebied in de rest van Groningen en een deel van Drenthe is dat op 29 maart.
Per 15 maart stopt analoge kabelradio in het Ziggo-gebied in Oost-Groningen
Per 15 maart stopt analoge kabelradio in het Ziggo-gebied in Oost-Groningen © RTV Noord
Dit gebied schakelt af op 29 maart 2022
Dit gebied schakelt af op 29 maart 2022 © RTV Noord

SKV stopt niet met analoog

Stichting Kabelnet Veendam (SKV) laat weten voorlopig nog niet van plan te zijn om te stoppen met het leveren van analoge tv en radio aan zijn klanten in de gemeente Veendam.
Volgens manager techniek Freddy van Egmond van SKV wordt er nog steeds veel gebruik van gemaakt.