Burgemeester Stadskanaal doet aangifte tegen raadslid vanwege lekken geheime informatie

Raadslid Anton Reinders
Raadslid Anton Reinders © Rutger Breider/RTV1
De burgemeester van Stadskanaal, Klaas Sloots, heeft aangifte gedaan tegen een raadslid vanwege het lekken van geheime informatie. Anton Reinders (Fractie Reinders) zou geheime informatie uit de vertrouwenscommissie en een fractievoorzittersoverleg hebben gelekt naar een ondernemer in de zonnestudiosector.
In de bewuste vergaderingen in 2021 werd besproken dat de gemeente weinig zicht heeft op eventuele drugshandel in de zonnestudiosector. De gemeente wilde daarom controles bij de bedrijven in deze sector gaan uitvoeren. Deze bewuste informatie zou Reinders vervolgens gedeeld hebben met een zonnestudio-ondernemer, zo blijkt uit onderzoek van de politie. 

'Integriteit hoog in het vaandel'

'De burgemeester van Stadskanaal heeft integriteit hoog in het vaandel staan en onderneemt actie wanneer de integriteit in het gedrang komt', zo laat de gemeente Stadskanaal in een reactie weten. 'In de democratische rechtsstaat dient een ieder zich te houden aan de wetten en regels die op democratische wijze zijn vastgesteld. Dat geldt zeker voor de politieke ambtsdragers.'
Verder laat een gemeentewoordvoerder aan lokale omroep RTV1 weten dat het verdere verloop van het onderzoek bij de politie ligt. 

Reactie Reinders

Anton Reinders wil zelf verder niets kwijt over de aangifte die tegen hem is gedaan en laat het woord aan zijn advocaat, mr. Pittau. Volgens hem heeft Reinders geen informatie over drugscontroles gedeeld. 'Mijn cliënt vindt dat hij zelf geen strafbaar feit heeft gepleegd. Hij zegt dan ook geen geheime informatie te hebben gedeeld. Mijn cliënt heeft als betrokken en sociaal bewogen raadslid enkel een ondernemer willen wijzen op de risico’s van het overtreden van de coronaregels. De ondernemer, die het water tot aan de lippen stond, wilde opengaan, maar dat mocht op basis van de coronaregels niet.’
Anton Reinders splitste zich in februari vorig jaar af van de SP en ging als zelfstandig raadslid verder. Bij de komende verkiezingen in maart doet hij mee met zijn nieuwe partij HerRman.