Elke storm brengt bij broers uit Alteveer herinneringen naar boven over 'vergeten storm' uit 1972

Elzo en Bert Speelman uit Alteveer
Elzo en Bert Speelman uit Alteveer © Remco in 't Hof/RTV Noord
De storm die vorige week over Groningen trok, riep emotionele herinneringen op bij Elzo en Bert Speelman uit Alteveer. Zij verloren hun broer bij een soortgelijke storm in 1972.
'We hebben het wel steeds over die storm van vorige week, hoe heftig die was en hoeveel schade die heeft veroorzaakt. Maar we vergeten gemakshalve dat het in 1972 in Groningen nog veel erger was.'
Aan het woord is Bert Speelman uit Alteveer. Zodra er storm opsteekt, doen hij en zijn broer Elzo geen oog meer dicht. 'Dan wordt het mij te benauwd. Dan denk ik: hoe gaat deze storm aflopen? Want mensen zijn er niet tegen opgewassen', stelt hij. 'Je kunt zomaar iemand verliezen', weet Elzo uit eigen ervaring.
Elke storm doet broers uit Alteveer denken aan 'vergeten storm' uit 1972

Op de vlucht geslagen

Bert en Elzo verloren in 1972 hun broer Harm Hendrik. Hij kwam onder een schuurgevel terecht, die bezweek in de verschrikkelijke storm die in Nederland in totaal negen levens eiste. 'Ik zag zijn hond boven op de bult stenen staan', herinnert Elzo zich. 'Ik heb die stenen allemaal weggehaald en vond daaronder m'n broer. Ik zag toen aan zijn gezicht dat hij niet meer leefde. Zijn hond is daarna op de vlucht geslagen, die hebben wij nooit meer gezien.' Harm Hendrik werd slechts 30 jaar.
Harm Hendrik Speelman werd slechts 30 jaar
Harm Hendrik Speelman werd slechts 30 jaar © Eigen foto familie Speelman
Ook Bert voelt nog altijd de pijn zodra er storm opsteekt boven Oost-Groningen. 'Dan moet ik er altijd aan denken, zoiets laat je niet meer los. Je draagt het je leven lang bij je', besluit hij.