Patiënten met aangeboren hartafwijking tonen kwetsbaarheid: 'Dit zijn de mensen om wie het gaat'

De fototentoonstelling in het UMCG met foto's van mensen met een aangeboren hartafwijking
De fototentoonstelling in het UMCG met foto's van mensen met een aangeboren hartafwijking © RTV Noord
De dreigende sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG brengt veel mensen in beweging, zo ook fotograaf Mariska Nauta. Zij heeft een zoontje met een aangeboren hartafwijking en maakte een tentoonstelling met foto's van patiënten met een aangeboren hartafwijking. De foto's hangen nu op de afdeling als steun voor ouders die tussen hoop en vrees op de intensive care zitten.
'Ik ben wel trots op ze. Ik vind het knap dat ze zich zo bloot hebben gegeven', zegt fotografe Nauta over iedereen die zich voor haar cameralens liet vastleggen. 'Sommigen zijn onlangs geopereerd, voor anderen is het alweer een tijdje geleden. Dit zijn de mensen om wie het gaat', zegt ze.

Nader onderzoek

'Je merkt gewoon dat iedereen een steentje wil bijdragen aan het behoud van het hartcentrum hier in Groningen', gaat ze verder. Daarover is overigens nog steeds geen knoop doorgehakt. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid liet onlangs wel weten dat er nader onderzoek volgt om de sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG nogmaals tegen het licht te houden. Het vermoeden is dat het nog wel tot de zomer duurt voordat er een beslissing wordt genomen.
Toeval is het niet dat Mariska Nauta juist dit fotoproject ter hand nam. 'Sverre, m'n zoontje, is hier ook geopereerd. Dit is bekend terrein voor ons. We waren heel blij dat we dicht bij huis terechtkonden', zegt de in Gasselte woonachtige fotografe. 'Wij als moeders die dit georganiseerd hebben, wilden graag iets terugdoen. Ik denk dat iedereen dat voelt en graag wil doen', besluit ze.