Ook vogelgriep bij ander pluimveebedrijf in Woltersum, 50.000 kippen geruimd

Het getroffen bedrijf in Woltersum
Het getroffen bedrijf in Woltersum © Derk Bosscher/RTV Noord
Op een biologisch legpluimveebedrijf in Woltersum is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag bekendgemaakt.
Het is de tweede uitbraak van vogelgriep in Woltersum in twee weken tijd. Op 14 februari werd het virus ontdekt bij het pluimveebedrijf van de familie Lalkens. Daar werden 53.000 kippen geruimd.

50.000 kippen geruimd

Het bedrijf waar de NWVA donderdag over bericht is een biologisch opfoklegpluimveebedrijf. Daar worden de circa 50.000 kippen geruimd om verdere verspreiding te voorkomen. De eigenaren van het bedrijf willen de pers niet te woord staan.
Vanwege de eerdere uitbraak in Woltersum is in een groot deel van het gebied nog een vervoersverbod voor pluimvee van kracht.

Onderzoek naar contacten

Naar aanleiding van de nieuwe besmetting in Woltersum voert het NVWA een zogeheten traceringsonderzoek uit. Daarbij worden risicovolle contacten in kaart gebracht. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.
Naast de uitbraken bij twee bedrijven in Woltersum stak het virus zaterdag de kop op bij een kalkoenbedrijf in Uithuizen. Daar moesten 10.000 kalkoenen worden geruimd.