PvdA Groningen: 'Maak twee fietsparkeergarages in de Herestraat'

Fietsen in de Herestraat in de stad Groningen
Fietsen in de Herestraat in de stad Groningen © Robert Pastoor/RTV Noord
Als het aan de PvdA in de gemeente Groningen ligt komen er twee nieuwe fietsparkeergarages in de Herestraat in Stad. Ze hebben daarvoor ook al twee locaties op het oog. De fietsen moeten in de toekomst gestald worden onder het pand van C&A en het gebouw De Faun.
Het plan komt uit de koker van PvdA'er Rik van Niejenhuis. De timing is wel enigszins opvallend, of misschien wel logisch, hij doet het met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht. En dat terwijl zijn partij de afgelopen jaren in het gemeentebestuur zat. Hij had dus al eerder dit plan kunnen lanceren of misschien zelfs wel kunnen realiseren. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht besloot Van Niejenhuis het plan nu de wereld in te slingeren. Toch zegt hij dat dit geen verkiezingsstunt is.
'Dit is echt ingegeven door het succes van de garage onder het Forum en ook het fiets parkeren onder de voormalige V&D. Wij denken dat we daar meer op moeten inzetten, we moeten echt nog beter voor onze fietsen gaan zorgen.' Want de geparkeerde fietsen op stoepen, pleinen en in straten is bij velen een doorn in het oog. Op meerdere plekken versperren de geparkeerde fietsen de straat. Dat moet anders, daar is de gemeente het al geruime tijd over eens.
Rik van Niejenhuis (PvdA)
Rik van Niejenhuis (PvdA) © Eigen foto

'Geen nieuw plan'

De panden aan de kop van de Herestraat, gezien vanaf het gedempte Zuiderdiep, zijn echter niet in handen van de gemeente. Van Niejenhuis roept de gemeente dan ook op om snel in gesprek te gaan met de desbetreffende eigenaren. De eigenaar van het pand De Faun was wel bereikbaar. Dat is de Groninger vastgoedondernemer Wim Bulten. Hij zegt dat het plan van de PvdA geen nieuw plan is. met de andere pandeigenaar heeft RTV Noord nog geen contact kunnen krijgen.
© www.gemeente.groningen.nl
'De plannen zijn al in een vergevorderd stadium. Hier hebben we al een half jaar contact over', zegt Bulten. 'Als het aan mij ligt dan gaat de stalling volgende week al open, maar ik denk dat de ambtenaren iets meer tijd nodig hebben. De locatie is er perfect voor en dit moet je dan ook goed aanpakken.' Bulten is in elk geval een voorstander van de fietsenaanpak. 'Op deze manier haal je de fietsen van de straat.'
De onderhandelingen lopen in elk geval dus al geruime tijd met Bulten, is het plan van de PvdA dan toch een verkiezingsstunt? Volgens de initiator is dat niet het geval. Van Niejenhuis wist niks van de gesprekken tussen Bulten en de gemeente. Hij is blij met de voortgang: 'Dan kan het zomaar dit jaar nog gerealiseerd worden.' Toch plaatst hij ook een kanttekening; 'Als er al een half jaar gepraat wordt dan duurt het wel heel lang. Dan mag er nu wel vaart achter worden gezet.'