Supermarktontwikkelaar naar hoogste rechter vanwege verbod bouw supermarkt Leens

Het pand in kwestie aan de Breekweg 10 in Leens
Het pand in kwestie aan de Breekweg 10 in Leens © Google Street View
Supermarktontwikkelaar Retailplan is donderdag naar de Raad van State gestapt, omdat de gemeente Het Hogeland geen vergunning wil verlenen voor de realisatie van een supermarkt, in een pand net buiten winkelcentrum De Marren in Leens.
Volgens Retailplan is het verbod 'erg gekunsteld en in strijd met Europese mededingingsregels'. Retailplan hoopt via de hoogste bestuursrechter in ons land dat de gemeente op de vingers wordt getikt, vanwege het niet verlenen van die vergunning. De eigenaar van het retailbedrijf voerde eerder vergelijkbare processen, tegen de gemeente Westerkwartier en in Midden-Groningen.
De ontwikkelaar ziet inmiddels af van het plan om in Leens een supermarkt te beginnen, maar eist nu een schade- en kostenvergoeding, ondanks dat hij nooit eigenaar is geweest van het gebouw. Het pand is inmiddels doorverkocht aan een installatiebedrijf, wat wel in overeenstemming is met het bestemmingsplan.
Er staan een paar bomen tussen, dan kap je die toch gewoon
Advocaat Retailplan
Volgens de ontwikkelaar uit Drachten had Het Hogeland gewoon toestemming voor een supermarkt moeten verlenen. De gemeente weigerde, omdat ze alleen supermarkten en winkels voor eerste levensbehoeften in het speciaal daartoe aangewezen winkelcentrum De Marren wil.

200 meter

Volgens Retailplan zit er niet zoveel afstand tussen De Marren en Breekweg 10, het adres waar het pand is gevestigd. Volgens de retailer kan dat geen reden zijn om zijn plan te weigeren. Volgens de raadsman van Retailplan is de afstand van bijna 200 meter 'best wel groot' en is er ook geen enkel zicht vanuit het bedrijfsgebouw op winkelcentrum De Marren. 'Er staan een paar bomen tussen, dan kap je die toch gewoon.'
Dan is er wel zicht en een visuele verbinding, aldus de ontwikkelaar. De advocaat van Het Hogeland zei dat het zicht geen doorslaggevende argument was voor de weigering. 'De gemeenteraad heeft welbewust De Marren als hét winkelcentrum van Leens aangewezen. Daar zitten de Jumbo en Aldi. We willen geen winkels en supermarkten aan de randen, omdat die de leefbaarheid van het dorp aantasten.'
De Raad van State stelde een groot aantal technisch-juridische vragen en doet binnen enkele weken uitspraak.