Burgemeester Veendam: 'Wij gaan uit van brandstichting'

VEENDAM - 'De Technische Recherche is nog bezig met onderzoek, maar wij gaan uit van brandstichting.' Dat zei burgemeester Ab Meijerman van Veendam woensdagmorgen tijdens een persconferentie over de laatste brand in het centrum van Veendam.
Pyromaan

Meijerman wil het woord pyromaan niet in de mond nemen. 'Dat is iemand met een geestelijke stoornis en dat is hier niet bewezen. Het is ook mogelijk dat er meerdere daders zijn', aldus de burgemeester. Bovendien is er geen vast patroon te ontdekken in de branden. De politie neemt de branden, die eind 2008/begin 2009 woedden in Veendam, wel mee in het huidige onderzoek.

Uitbreiding opsporingsteam

De politie heeft het opsporingsteam uitgebreid van 40 naar 44 mensen. Daarnaast zijn 'noodhulpeenheden' ingezet. Die komen niet alleen uit de regio Veendam, maar ook van daarbuiten. 'Dit is een forse aanslag op onze capaciteit', zei Albert van den Berg van de politie in Veendam tijdens de persconferentie.

Hulp Veendammers ingeroepen

Burgemeester Meijerman riep tijdens de persconferentie inwoners en ondernemers op om alle verdachte zaken te melden. Woensdagavond is er opnieuw een informatieavond in hotel Parkzicht. Veendammers worden daar op de hoogte gebracht van de stand van het politieonderzoek en van de genomen veiligheidsmaatregelen.

Complimenten

Meijerman gaf tijdens de persconferentie een groot compliment aan het brandweerkorps van Veendam. De leden waren voor het eerst weer actief sinds de tragische dood van hun college Wiebe de Vries. Hij kwam vorige week maandag om het leven bij een grote brand in Veendam.