Zwembad Vlagtwedde vernoemd naar voormalig openluchtbad: 'Zwembad de Barlage'

Oud-zwemjuf Trijnie de Vries-Sloots (l) en wethouder Giny Luth (r)
Oud-zwemjuf Trijnie de Vries-Sloots (l) en wethouder Giny Luth (r) © Huisman Media
Het voormalige zwembad Parc Emslandermeer in Vlagtwedde heet vanaf nu 'Zwembad de Barlage'. Het is vernoemd naar het vroegere openluchtzwembad van Vlagtwedde.
Sinds kort is de gemeente Westerwolde eigenaar van het overdekte zwembad. Vrijdagmiddag onthulde wethouder Giny Luth, samen met oud-zwemjuf Trijnie de Vries-Sloots, de nieuwe naam.

Historische naam

Luth noemt 'De Barlage' een 'historische naam': 'Als kind zwom ik al in openluchtzwembad De Barlage. Het voelt goed om het overdektr zwembad deze naam te geven. Daarmee maken we de belofte waar om het zwembad voor de Vlagtwedders te behouden', aldus de wethouder.
Het voormalige openluchtblad 'De Barlage' in Vlagtwedde in 1974
Het voormalige openluchtblad 'De Barlage' in Vlagtwedde in 1974 © Douma, M.A./Groninger Archieven

Zwembad dreigde te verdwijnen

Eind vorig jaar vond de sleuteloverdracht van het centrumgebouw Parc Emslandermeer plaats, waar ook het zwembad in zit. Het bad dreigde te verdwijnen omdat de vorige eigenaar, een stichting, de kosten van het bad niet meer wilde betalen. De stichting was zelfs al bezig met het uitwerken van sloopplannen.
Naast het gebouw heeft de gemeente ook de parkeerplaats en de toegangsweg gekocht om de toegang naar het zwembad te kunnen veilig stellen. 'Een strategische aankoop', zei Luth er eerder over. De gemeente moest in totaal 200.000 euro neerleggen.
Gezocht wordt naar een enthousiaste ondernemer die de beschikbare ruimte in het centrumgebouw wil uitbaten
Gemeente Westerwolde
Op dit moment is de gemeente nog bezig om invulling te vinden voor leegstaande delen in het gebouw. Het gaat om het atrium en de ruimte daarnaast. 'Gezocht wordt naar een enthousiaste ondernemer die de beschikbare ruimte in het centrumgebouw wil uitbaten', laat de gemeente weten. Het liefst ziet de gemeente er recreatieve bedrijvigheid voor jongere kinderen en tieners.

Consternatie over besluitvorming koop

De besluitvorming over de koop van het zwembad ging medio vorig jaar niet zonder slag of stoot. Volgens oppositiepartijen misten er nog documenten om er een goed besluit over te nemen. De zogenaamde 'agendacommissie' had daarom besloten om nog geen oordeel van de gemeenteraad te vragen.
Via een raadsvergadering zette de coalitiepartijen het punt alsnog op de agenda, zodat de koop door kon gaan. De volledige oppositie besloot uit protest om de (digitale) raadsvergadering te verlaten toen coalitiepartijen het voorstel deden.