Verkiezingen: sabotage en stempunten

© RTV Noord
Als het aan Vladimir Poetin ligt, valt er voor veertig miljoen Oekraïners voortaan niets meer te kiezen. Het is oorlog in Europa. Hier mogen we binnenkort stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Drie dagen lang. Met name op woensdag 16 maart zullen veel Groningers dat ook doen.
De vrijheid om te kiezen, wordt in Oekraïne door een invasieleger van één miljoen Russen aangevallen. Het voelt ver weg, maar de bommen vallen op pakweg zestien uur rijden met de auto. Hier krijgen we nog de kans om te stemmen, op mensen waarvan we vinden dat die ons het beste vertegenwoordigen in de gemeenteraad.
Die raad bestaat uit Groningers, die naar eer en geweten beslissen waar nieuwe huizen gebouwd moeten worden, hoeveel belasting we moeten betalen en op welke manier we jongeren met problemen zo goed mogelijk kunnen helpen. Steeds meer overheidstaken worden doorgeschoven naar gemeenten. Raadsleden verdienen het om voor al dat belangrijke gemeenschapswerk zo af en toe eens in het zonnetje gezet te worden.
Daarom vroegen we alle gemeenteraadsleden om uit hun midden het beste raadslid te kiezen. Ze mochten daarbij niet op zichzelf stemmen en ook niet op een raadslid van de eigen partij. We vroegen nadrukkelijk om zélf een keuze te maken, zonder overleg met de fractie. Dat viel niet altijd mee.
In Midden-Groningen - de samenvoeging van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde - werd onze verkiezing gesaboteerd door met opzet niet te stemmen. Ook in Veendam werd de verkiezing in meerderheid geboycot.
Een veelgebruikt argument van de tegenstanders was: 'Het beste raadslid? Dat moeten de burgers maar beoordelen, niet wijzelf.' Flauwekul natuurlijk. Juist de gemeenteraadsleden zelf weten wie uit hun midden het raadswerk goed doet. Dat kunnen wij van buitenaf helemaal niet beoordelen. En dat hoeft ook niet.
Hoe dan ook, vanaf dinsdag besteden we bij RTV Noord elke dag aandacht aan alle Groninger gemeenten. Rechtstreeks op de radio, televisie en online. Van inwoners horen we hoe het is het om in een bepaalde gemeente te wonen. Wat er beter kan, misschien wel beter moet. En welke oplossingen politieke partijen aandragen voor de problemen die daar spelen.
Maar ook: hoe leuk het is om ergens te wonen. Waarom er niets boven Groningen gaat, soms. We hebben er zin in. Dinsdag staat ons Stempunt in de kleinste Groninger gemeente: Pekela. In dorpshuis De Riggel (Boven Pekela) bent u van harte welkom. We eindigen onze rondgang langs alle gemeenten in Forum Groningen.
Zo praten we negen werkdagen lang over de vraag hoe we ons leven en dat van onze kinderen een beetje beter en soms ook leuker kunnen maken. En welke rol een gemeenteraad daarin zou kunnen spelen.
We denken de komende tijd vast regelmatig aan Oekraïne, aan wat het betekent als je daar zelf niets meer over te zeggen hebt. Niets. Op 14, 15 en 16 maart mogen we stemmen. Doe het. Veel plezier met ons Stempunt. Dat het maar een steunpunt mag zijn, de komende dagen.
De komende twee weken zijn we op deze locaties.