Vijf jaar cel voor Delfzijlster wegens poging tot doodslag en zware mishandeling ex-vriendin

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Een 28-jarige man uit Delfzijl is door de rechtbank van Groningen veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens poging tot doodslag en zware mishandeling van zijn ex-vriendin.
De uitspraak valt een jaar hoger uit dan door de officier van justitie was geëist.

Buiten bewustzijn

De man sloeg op 3 augustus zijn ex-vriendin meermalen met zijn vuist in haar gezicht en tegen haar hoofd. Hij kneep daarbij haar keel dicht tot de vrouw buiten bewustzijn raakte.
Het stel was op die avond op visite geweest. Bij thuiskomst wilde de man dat de vrouw een foto op sociale media plaatste, om te laten zien dat ze bij hem hoorde. Maar de vrouw weigerde dat. Toen hij daarop boos reageerde, besloot ze in de logeerkamer te gaan slapen.

Keel dichtgeknepen

Middenin de nacht stormde hij de logeerkamer binnen. Hij ging bovenop de vrouw zitten, kneep haar keel met één hand dicht en sloeg haar met zijn andere hand. Hij liet haar voor dood achter in de woning, waar op dat moment ook haar vier jonge kinderen aanwezig waren.
Doordat één van haar kinderen huilde kwam de vrouw weer bij zinnen. Met een bebloed gezicht belde de vrouw 112. Een ander kind van de vrouw nam het gesprek met de meldkamer over. De vrouw had een gebroken neus, loszittende tanden, een verbrijzelde oogkas en een beschadigde zenuw in het oog.

Psychische gevolgen

Vanwege de verwondingen en operaties kon ze drie maanden niet voor haar kinderen zorgen. Dagelijks kampt ze met de psychische gevolgen van het explosieve geweld. Ook haar kinderen worden telkens geconfronteerd met het zichtbare, ernstige aangezichtsletsel van hun moeder.
Volgens de rechtbank verliet de man de woning omdat hij werkelijk dacht dat de vrouw dood was. Hij stuurde haar diezelfde nacht nog meerdere berichten. Daarmee wilde hij de schuld van zich afschuiven. Ook probeerde hij een ander persoon verdacht te maken. Deze houding rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Persoonlijkheidsstoornissen

De Delfzijlster kampt met persoonlijkheidsstoornissen. De feiten kunnen hem daardoor in verminderde mate worden aangerekend. De man is vaker veroordeeld geweest wegens huislijk geweld.
Hij liep nog in een proeftijd uit een eerdere veroordeling. Voor hem lagen nog twee maanden cel op de plank. Ook die straf moet hij van de rechtbank uitzitten.
Aan het slachtoffer moet hij 25.000 euro schadevergoeding betalen.