Enquête onder Nederlanders: geen meerderheid voor oppompen van Gronings gas

De fakkeltocht in januari tegen oppompen van meer Gronings gas
De fakkeltocht in januari tegen oppompen van meer Gronings gas © RTV Noord
Er is geen meerderheid voor oppompen van Gronings gas, zo staat in een enquête waarin Nederlanders zijn ondervraagd over de relatie van gas met de huidige situatie in Oekraïne. Op de vraag wat de Nederlandse overheid moet doen als er een tekort aan gas ontstaat, gaf 38 procent aan dat er gas uit de provincie Groningen moet worden gehaald.
De enquête is opgesteld en uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van duurzaamheidsplatform Change Inc.

Gas inkopen

De ondervraagden konden meerdere antwoorden geven op de vraag over een mogelijke gastekort. Zo is 54 procent voor het stimuleren van het opwekken van alternatieve energie en lijkt het 45 procent een goed idee om gas in te kopen bij andere leveranciers, ook als dat meer geld kost.
Een ruime meerderheid van de ondervraagden (75 procent) verwacht dat de energierekening verder omhoog zal gaan. De vragenlijst is ingevuld door 842 Nederlanders.

Lopend Vuur laat ander beeld zien

De deelnemers van Lopend Vuur lijken positiever tegen het opendraaien van de gaskraan te staan. Tenminste als we afgaan op de poll van vrijdagochtend, met de stelling 'Zet onze gaskraan maar weer open als de energieprijzen blijven stijgen'.
Van de 7719 stemmers (op het moment van schrijven) was een kleine 70 procent (5322) het eens met deze stelling en ruim 30 procent (2397) was het er niet mee eens. Daarbij dient te worden aangemerkt dat de vraagstelling in de landelijke enquête en de Lopend Vuur-poll van elkaar verschillen. Bovendien is het lastig te achterhalen hoe representatief de enquête van Motivaction is.