Rutte: 'Opendraaien gaskraan is aller-, aller-, allerlaatste optie'

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na de ministerraad
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na de ministerraad © Phil Nijhuis/ANP
Het is nog steeds het plan om de gasproductie in Groningen te stoppen. Dat antwoordde premier Mark Rutte op vragen over de stijgende gasprijzen, als gevolg van het conflict in Oekraïne.
'Je gaat natuurlijk niet 100.000 tot 200.000 mensen blootstellen aan grotere aardbevingsrisico's om de gasprijs te laten dalen', zei Rutte tijdens de persconferentie vrijdagavond na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Leveringszekerheidsproblemen

Hij sluit niet uit dat dat standpunt verandert, bijvoorbeeld wanneer er een veiligheidsprobleem ontstaat door leveringszekerheidsproblemen met het gas. Dat is volgens hem niet helemaal uit te sluiten, 'maar het is wel het aller-, aller-, allerlaatste en dan ook het aller- aller- allerlaatste als het zeer onverwachte scenario zich voordoet dat er ineens geen gas meer uit de pijpjes komt thuis'. Volgens Rutte is er op dit moment geen enkele aanleiding om dat te verwachten.

Koopkracht onder druk

Rutte zei verder dat de reparatie van de koopkracht al onder druk staat en door de oorlog in Oekraïne niet makkelijker wordt. Op de korte termijn dreigt 'een enorme dreun' op dekoopkracht. De koopkracht van mensen wordt minder door de snel stijgende inflatie. Veel spullen worden duurder.
De prijsstijging zal nog wel even aanhouden is de verwachting. De energieprijzen zijn de afgelopen maanden de lucht in geschoten. Door de Russische invasie in buurland Oekraïne is de prijs van olie en gas nog verder gestegen. Dat conflict zal nog wel maanden duren is de verwachting.

Gasprijs kan verder stijgen

Bovendien heeft de Europese Unie sancties ingesteld tegen Rusland. Die sancties zijn niet goed voor de Nederlandse economie. Rusland kan met tegenmaatregelen komen. Daar zou het Nederlandse bedrijfsleven ook door getroffen kunnen worden, of de Russen zouden minder gas kunnen leveren waardoor de gasprijs nog verder stijgt.
De gevolgen voor de koopkracht op de korte termijn worden duidelijk bij de Voorjaarsnota van het kabinet die in april komt. 'Ik ga nu geen garanties geven dat wij dat allemaal gaan repareren', zei Rutte. 'Dat zijn zulke grote ontwikkelingen, dat hebben we te bezien.'
De minister-president verwacht niet dat de plannen voor de lange termijn van het kabinet al in gevaar komen. Het kabinet wil onder meer met miljardenfondsen klimaatproblemen en energievoorziening oplossen.