Warming-up: FC Groningen - Willem II

Bart van Hintum heeft het nakijken in de editie van afgelopen september
Bart van Hintum heeft het nakijken in de editie van afgelopen september © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op thuiswedstrijd tegen Willem II.
Het voelt voor menigeen supporter alweer als een eeuwigheid geleden dat ze zonder restricties een voetbalwedstrijd mochten bezoeken. De laatste keer was begin november, toen FC Groningen in een matige wedstrijd tegen RKC slechts een punt pakte. Tekenend voor het seizoen was de uitslag: 1-1. De ploeg van Danny Buijs speelde namelijk al zeven keer dit seizoen met 1-1 gelijk.
Wat ook opvalt is dat FC Groningen pas drie keer de nul wist te houden dit seizoen, waar de defensie in eerdere seizoenen onder Buijs altijd de meest zekere factor was. Qua aantal tegengoals is het dit seizoen echter geen drama, want meestal blijft de schade met één of twee goals tegen beperkt. Het scorend vermogen is echter wel een probleem, want FC Groningen wist pas 26 keer te scoren, wat voor een team dat graag mee wil strijden om de play-offs gewoonweg te weinig is.

De vorm: FC Groningen

Het spel van FC Groningen is beter dan voor de winterstop. Toch zijn de verzamelde punten na de hervatting van de competitie te weinig. Er werden slechts acht punten gepakt en zelfs verloren van Fortuna Sittard. Het is nog niet iets om over te wanhopen, want beter spel biedt perspectief. Danny Buijs houdt tegen Willem II vast aan dezelfde elf spelers die de oefenmeester tegen PEC Zwolle het veld in stuurde. Dat betekent dat Damil Dankerlui opnieuw op de bank begint, dat Tomas Suslov vanaf het middenveld begint en Neraysho Kasanwirjo wederom rechtsback is.
'Begin van de week was pijnlijk'

De vorm: Willem II

De Tilburgers verloren afgelopen nipt met 1-0 van Ajax. Pas in de slotfase maakten de Amsterdammers de winnende treffer. Het was een wedstrijd waar Willem II vertrouwen uit put, want er werd redelijk gevoetbald en de ploeg was dichtbij een resultaat. Toch is de ploeg van Fred Grim nog altijd met een dramatische periode bezig. Na de winterstop werd er alleen gewonnen van RKC, maar werd er verloren van PEC Zwolle, FC Twente, Sparta en dus Ajax. Met Wessel Dammers keert vanavond een oude bekende terug in de Euroborg.
'We gaan vooral van eigen kracht uit'

Waar moeten we op letten?

Tomas Suslov verlengde onlangs zijn contract bij FC Groningen. De groeibriljant van het elftal speelt echter al tijden wat minder. Dat kan zomaar te maken hebben met het feit dat Suslov, net als meerdere spelers, regelmatig op een andere positie wordt neergezet. Zelf vindt de Slowaak dat hij het beste als rechtsbuiten tot zijn recht komt, maar de technische staf ziet dat anders. Buijs vindt verdedigende middenvelder de beste positie voor Suslov. Iedereen is het erover eens dat het talent buiten kijf staat, maar toch mag er best wat meer van hem worden verwacht. Dit seizoen maakte hij slechts één doelpunt en gaf vier keer een assist.

Historie

Willem II kwam 34 keer eerder op bezoek in Groningen voor een eredivisiewedstrijd. De Tilburgers wonnen slechts vijf keer. FC Groningen deed dat negentien keer en tien keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Afgelopen seizoen werd het 1-0. Toen was, net als vanavond, Martin van den Kerkhof de scheidsrechter.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zaterdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen – Willem II begint om 18.45 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 18.00 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Azing Griever doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Reservekeeper Jan Hoekstra is geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Vermoedelijke opstelling tegen Willem II
Vermoedelijke opstelling tegen Willem II © RTV Noord