Column: Palingsdreums

Erik Hulsegge
Erik Hulsegge © RTV Noord
Dinsdag was het 22-02-2022. Daar is al veel over geschreven, over gezegd ook. Mooiste hoorde ik maandag in de supermarkt. Een beetje morsige oude man met baard en muts legde voor mij een doorzichtig pakje met twee Groninger metworsten en twee blikjes bier op de band.
‘Waistoe wel dat t mörn palingdreumdag is?,’ zei de geduldig wachtende oude man tegen de tienerjongen achter de kassa. Die keek met een blik van: ‘Waar heeft die man het over?’
‘Twee-twee-nul-twee-twee-nul-twee-twee’ zei de man behoorlijk rap voor zijn leeftijd. De blik van de tienerjongen werd nu zoiets van: Die is niet goed snik en scande gauw de blikjes bier en worst.
‘Tou eem Tammo’, zei de oude man en hij legde uit aan de jongen wat hij bedoelde. Dat 22-02-2022 een palindroom is, een datum die je ook andersom of achterstevoren kan lezen. De kassajongen knikte begrijpend en wilde alles van 'palingdreumdag' weten. En ik maar wachten.
22-02-2022 is dus een palindroomdatum. Voor veel verliefde mensen aanleiding om op deze dag te gaan trouwen, een aanzoek te gaan doen of een verloving aan te kondigen.
Dat het een bijzondere dag is om bijzondere dingen te doen, dacht ook ene Eke uit Ede. Zij at dinsdag om elf minuten over elf een palindroomburger. De ingrediënten als kaas, vlees en ui waren in het broodje zo opgestapeld dat je het broodje ook andersom c.q. ondersteboven kon eten. Volgens Eke smaakte het broodje andersom net zo.
Bij het opstaan moet Vladimir Poetin dinsdag 22-02-2022 ook hebben gedacht toen hij zijn lepel uit de yoghurt met muesli haalde: Laat ik iets bijzonders gaan doen. En hij voegde de daad bij het woord.
Poetin kondigde een zogenaamde vredesmissie aan in Oekraïne. Wij weten nu dat hij met voorbedachte rade een derde wereldoorlog heeft gecreëerd met dood en verderf tot gevolg. En dan zijn de verdere gevolgen nog niet te overzien. En niemand om de Russische leider heen die een kik durft te geven.
Daags voor deze ‘palinnachtmerriedag’ had ik al een raar onbestemd gevoel. Eerst gebeurde er in mijn lijf van alles. Alsof daar de oorlog al werd gevoerd. Alsof het gezonde leger zich met hand en tand verdedigde tegen de zieke vijandelijke troepen. Mijn geest werd overvallen door een ongekende lamlendigheid. ‘Kak’, dacht ik. ‘Hier is geen lol aan.’
Mijn vriendinnetje heeft nogal een goede kijk op mij. ‘Zou je niet eens een zelftest doen?’ zei ze zomaar ‘ins Blaue hinein’. Ik dinsdagmorgen 22 februari 2022, maar wel gewoon om kwart over acht ‘s morgens, een zelftest doen.
Het meetsysteem is even simpel als eenvoudig. Alleen wil je die wattenstaaf niet in je hersenen voelen glijden. Maar voor de rest. Het gaat om vier druppeltjes en een of twee streepjes. Een streepje is goed en twee is foute boel. Ik had die vier druppeltjes nog niet eens in het gaatje gedruppeld of er stonden al twee vuurrode streepjes te shinen in de corona-koortsmeetsysteemstrook. Neen!! Corona….
Mijn ‘palingdreum’ spatte uiteen. Ik had nooit gedacht dat ik het nog zou krijgen. Iedereen om me heen had het wel gehad. Of zelfs wel twee keer. Of nog schrijnender: iemand die mij dierbaar was en is: heeft het al meer dan een jaar lang. Zo verschrikkelijk.
Twee jaar lang keek ik toe wat er om mij heen gebeurde. Leefde ik mijn leven op een ander level. En waande mij tenslotte onaantastbaar, als een Russische dictator in een ja-knikkend Kremlin.
Maar ik hoop dat het Vladimir net zo vergaat als bij mij. Hoogmoed komt voor de val. Ik ben nou al bijna een week ziek, goed ziek ook. Hardnekkig en lamlendig ziek. Ik klaag niet want het kan altijd erger weet ik van de mensen om mij heen en dan heb ik nog niet eens over die verschrikkelijke oorlog.
Op een of andere manier wijt ik alle ellende aan die palindroomdag. Die heeft alles op z’n kop gezet. Mijn wereld, de hele wereld.
Voor palindroomdag was alles nog te overzien. We kregen vat op corona, we kregen ons gezicht, onze vrijheid, onze feestjes terug. En nu na 22-02-2022, die vreselijke andersomdag is plotseling alles een boze droom.
Ik hoop niet dat pas na de volgende palindroomdag de wereld weer terug in het gareel komt. Want, volgens mijn berekeningen - en dat is niet mijn sterkste kant - kunnen we pas op 03-02-2030 de boel weer omdraaien. Dat is over acht jaar.
Mijn droom is dat er gauw iets van inkeer komt bij ‘tsaar’ Vladimir. Dat een oude man in het Kremlin tegen hem zegt: ‘Tou eem Tammo’ en hem een weg naar wereldvrede wijst.
Die droom zou schitterend zijn om uit te komen. Je zou er een moord voor doen.
Op z’n palingsdreums dan….
Erik Hulsegge