FC Groningen sleept zege na vroege treffer van Bjorn Meijer nu wel binnen

De goal van Meijer
De goal van Meijer © Orange Pictures
Na een nederlaag tegen Fortuna Sittard en een gelijkspel vorige week in en tegen Zwolle, won de ploeg van Danny Buijs eindelijk weer eens. Voor behoorlijk goed gevulde tribunes werd het tegen Willem II nipt 1-0. Een belangrijke overwinning, om nog zicht te houden op de play-offs.
De zege was zwaarbevochten. In de eerste helft kwamen de Groningers al snel op voorsprong door een mooie kopgoal van Bjorn Meijer. In de tweede helft werd het steeds spannender. De ploeg van Fred Grim kwam tot vier keer toe dichtbij de gelijkmaker, maar lukte het de Brabanders niet de bal tussen de palen te krijgen.

Linkerkant

Direct na de aftrap liet FC Groningen er geen gras over groeien. De mannen van Buijs lieten Willem II meteen zien wat de intenties waren: een snelle openingstreffer. Vooral vanaf de linkerkant werd het in de openingsfase regelmatig gevaarlijk. Het jonge talent Meijer brak vaak door, maar was niet altijd nauwkeurig met de eindpass.

Eerste goal

Na amper een kwartier was het diezelfde Meijer die FC Groningen op voorsprong kopte na een strakke pass van Bart van Hintum. Het was de eerste goal van de talentvolle Stadjer in de eredivisie.
Neraysho Kasanwirjo voorkwam na ruim een half uur dat Ché Nunnely alleen voor doelman Peter Leeuwenburgh kwam. De Tricolores kwamen er in de eerste helft verder nauwelijks aan te pas. 'Nummer 10' Michael de Leeuw kreeg nog een grote kans op de 2-0, maar de aanvaller raakte de bal volledig verkeerd.

Gelaten

In de eerste helft kwamen de Groningers gedreven uit de startblokken, maar na rust was het vooral de gelatenheid die overheerste. Er werd vooral veel breed en terug gespeeld. Het was dat de ploeg van Grim nauwelijks een vuist kon maken, anders had FC Groningen het nog veel moeilijker gekregen.
Aanvoerder De Leeuw leek niet zijn beste vorm te hebben. Ballen sprongen van zijn voet en hij kwam regelmatig net te laat. Ook middenvelder Tomas Suslov oogde onrustig aan de bal. In het verloop van de tweede helft zetten de Kruikenzeikers meer en meer aan. FC Groningen ging de lange bal voeren en sloeg het middenveld steeds vaker over.

Billen knijpen

De aloude voetbalwet luidt: 'Als de goal aan de ene kant niet valt, dan valt deze aan de andere.' Dit cliché ging deze keer niet op voor de ploeg uit de Martinistad. Dat was echter niet de verdienste van FC Groningen. De thuisploeh kwam in het laatste kwartier nauwelijks meer aan voetballen toe.
Het was als vanouds billenknijpen voor het publiek in de Euroborg. De Tilburgers werden tot vier keer toe erg gevaarlijk in het zestienmetergebied van de FC. Maar het zat de ploeg van Buijs mee: de bal ging over, naast en net voorlangs. Het lukte de Tilburgers niet om de bal tussen de palen te krijgen. Daardoor won FC Groningen z'n derde thuiswedstrijd van dit seizoen.
Programma en stand
Door de overwinning op Willem II komt FC Groningen op 29 punten uit 24 wedstrijden. Daarmee blijft het voorlopig op de tiende plek op de ranglijst. Nummer 8 NEC speelt zondag de derby tegen Vitesse. Cambuur, dat vier punten boven FC Groningen staat, speelt zaterdagavond tegen Fortuna Sittard.
Volgende week zaterdag speelt FC Groningen de lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord. Een week later is NEC de tegenstander in de Euroborg.