Eerste Oekraïense vluchtelingen melden zich in Ter Apel

Oekraïners die vluchten uit eigen land vanwege de oorlog
Oekraïners die vluchten uit eigen land vanwege de oorlog © ANP
In het asielzoekerscentrum van Ter Apel hebben de eerste vluchtelingen uit Oekraïne zich gemeld. Het gaat inmiddels om vijftig vluchtelingen, bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel zondagavond.
Vanuit Oekraïne is een grote stroom vluchtelingen op gang gekomen, vanwege de Russische aanvallen door heel het land. Van der Burg zei vrijdag al dat het kabinet zich inspant om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

'Voorbereid op aantal duizend vluchtelingen'

'Nu zijn het er nog tientallen, maar dat zouden er snel honderden kunnen zijn, of een aantal duizend. We zijn daar in ieder geval op voorbereid', aldus de staatssecretaris.
Vluchtelingen uit Oekraïne met een paspoort hoeven zich niet te melden bij een asielzoekerscentrum, maar mogen dat wel. Burgers uit Oekraïne mogen in ieder geval negentig dagen in Nederland blijven, zonder dat zij daarvoor een visum nodig hebben. Het kabinet overweegt om die periode te verlengen. Mogelijk wordt dat tot twee jaar, maar dat is nog niet zeker. Volgens Van der Burg hangt dat af van de situatie in Oekraïne.

Oproep van COA aan gemeenten

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) riep gemeenten op locaties te leveren om Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen. Het COA kampt met een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. De verwachte vraag hiernaar is nu al groter dan het aanbod. 'Zonder de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne zijn er voor 1 juli nog ruim zevenduizend opvangplekken nodig', aldus het COA. Op dit moment is niet bekend hoeveel Oekraïense vluchtelingen asiel zullen aanvragen in Nederland.

Aantal gevluchte Oekraïners kan oplopen tot vijf miljoen

Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 120.000 mensen gevlucht uit Oekraïne sinds het begin van de invasie door Rusland. Het aantal Oekraïense vluchtelingen kan volgens de VN oplopen tot vijf miljoen, ruim tien procent van de 44 miljoen inwoners van het land.
Oekraïners in Ter Apel: 'Mijn zoon zit nog in Kiev'