Opnieuw vogelgriep op pluimveebedrijf in Groningen: 16.000 kalkoenen geruimd

Medewerkers van de NVWA ruimen kalkoenen op een pluimveebedrijf nadat er vogelgriep is vastgesteld (ter illustratie, niet in Hellum)
Medewerkers van de NVWA ruimen kalkoenen op een pluimveebedrijf nadat er vogelgriep is vastgesteld (ter illustratie, niet in Hellum) © ANP
Op een kalkoenbedrijf in Hellum is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de ongeveer 16.000 kalkoenen op het bedrijf geruimd. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zondagavond bekendgemaakt.
Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene, ofwel een zeer ziekmakende variant van de vogelgriep.

Vierde pluimveebedrijf binnen twee weken

Het kalkoenbedrijf in Hellum is het vierde pluimveebedrijf in onze provincie binnen twee weken waar vogelgriep is vastgesteld. Op twee kippenbedrijven in Woltersum en een kalkoenbedrijf in Uithuizen stak het virus al de kop op, waarna tienduizenden kippen en kalkoenen werden geruimd.

Negentien pluimveebedrijven in 10 kilometerzone

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf in Hellum zijn geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone rondom het bedrijf liggen drie pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen negentien pluimveebedrijven, waaronder de twee onlangs besmette en geruimde kippenbedrijven in Woltersum.
De 10 kilometerbeperkingszone van de huidige uitbraak overlapt deels met de andere 10 kilometerzones die voor twee eerdere uitbraken in Woltersum zijn ingesteld en nog steeds van kracht zijn, meldt het ministerie van Landbouw.

Risico op besmetting 'onverminderd hoog'

Landbouwminister Henk Staghouwer waarschuwde deze week nog dat volgens deskundigen het risico op besmettingen nog 'onverminderd hoog' is. Hij ziet dan ook geen ruimte om de huidige landelijke maatregelen af te bouwen.
Sinds oktober vorig jaar geldt een ophokplicht voor vogels bij commerciële pluimveehouders. Ook gelden er veel strengere regels voor het vervoer van pluimvee. Desondanks worden geregeld tienduizenden kippen, eenden of ganzen geruimd.

Roep om vaccinatie van vogels

In de Kamer leeft breed de wens om vogels te vaccineren. Dan hoeft er minder snel geruimd te worden en ook is de kans dan kleiner dat het virus muteert en een zoönose wordt. Ook regiobestuurder Lammert Westerhuis van LTO Noord zei onlangs nog dat vaccineren van pluimvee de enige manier is om uit de vogelgriepcrisis te komen.

Ook vogels in vrije natuur besmet

Niet alleen opgehokte vogels hebben te lijden onder de vogelgriep. Met name op de Wadden worden de afgelopen maanden geregeld dode vogels aangetroffen die besmet zijn met vogelgriep, zoals kanoeten en papegaaiduikers.