Vijfde uitbraak vogelgriep in twee weken tijd: 37.000 vleeskuikens geruimd in Losdorp

Kippen die binnen zitten door de ophokplicht
Kippen die binnen zitten door de ophokplicht © Steven Radersma/RTV Noord
Op een pluimveebedrijf in Losdorp is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 37.000 vleeskuikens geruimd.
Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag bekendgemaakt.

Veel uitbraken in korte tijd

Het is de vijfde uitbraak van vogelgriep in twee weken tijd in onze provincie. Op 14 februari werd pluimveehouder Lalkens in Woltersum getroffen door een uitbraak. Op 20 februari was het raak in Uithuizen bij een kalkoenenbedrijf. op 24 februari volgde een ander pluimveebedrijf in Woltersum en zondag was er een uitbraak in Hellum, waar 16.000 kalkoenen werden geruimd.
In alle gevallen gaat het waarschijnlijk om de zeer besmettelijke variant van het virus.

Vervoersverbod en extra controles

Drie bedrijven in de nabije omgeving van Losdorp worden binnenkort door de NVWA onderzocht op vogelgriep. In een straal van tien kilometer rond het getroffen bedrijf geldt per direct een vervoersverbod.

Vaccin als uitweg

De vele uitbraken hebben de aandacht van landbouworganisatie LTO en minister Henk Staghouwer. Zij zien de vogelgriep inmiddels als een structureel probleem. Vaccinatie van kippen wordt gezien als uitweg uit de crisis. Voor de zomer moet een test met een nieuw vaccin afgerond zijn, zei Staghouwer vorige week.