Steeds meer Groningse organisaties bevriezen contacten met Rusland (update)

Gasunie bevriest voorlopig de contacten met Russische bedrijven. Daarnaast zet het in Groningen gevestigde bedrijf de komende tijd extra stappen om de leveringszekerheid van gas te vergroten. Ook New Energy Coalition uit Stad liet maandag weten de contacten met Gazprom te verbreken.
Gasunie, dat als netbeheerder actief is in zowel Nederland als Duitsland, gaat vanwege haar besluit nu onderzoeken hoe de importcapaciteit voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in Nederland kan worden uitgebreid. In Rotterdam heeft Gasunie hiervoor al een opslagterminal, samen met Vopak.
Verder wil Gasunie een nieuwe opslagterminal voor LNG bouwen in het Duitse Brunsbüttel. De aanleg moet nog dit jaar starten. Gasunie denkt met beide maatregelen de afhankelijkheid van de import van Russisch aardgas af te kunnen bouwen.

Contacten met Rusland en Gazprom bevroren

De gasnetbeheerder laat verder weten dat het de Europese sancties volgt die tegen Rusland zijn afgekondigd.
Gasunie bevriest alle niet-operationele relaties en contacten met Russische bedrijven, zoals Gazprom. Dat betekent volgens een woordvoerder ‘dat we alleen die Russische contacten onderhouden zodat de fysieke levering van Russisch gas door kan gaan. We kunnen met het noodzakelijke contact niet zomaar stoppen, omdat de maatschappelijke gevolgen hiervan heel groot zouden zijn.’

Werkzaamheden aan Nord Stream opgeschort

Het is volgens Gasunie een politieke beslissing als ook die noodzakelijke Russische contacten zouden moeten worden bevroren, als Nederland stopt met Russisch gas.
Maar buiten dit schort Gasunie-directeur Han Fennema wel zijn werkzaamheden op voor het aandeelhouderscomité van Nord Stream. Gasunie is voor 9 procent aandeelhouder van deze gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland. ‘Hij zal geen bestuursvergaderingen bijwonen’, aldus een woordvoerder.
Ook wordt samenwerking op het vlak van kennisdeling en wetenschappelijke ontwikkeling bevroren. Het gaat in dit geval onder andere om het Energy Delta Institute (EDI). Dit kennisinstituut over gas en energie is onderdeel van de New Energy Coalition en is mede opgezet door Gazprom, Gasunie, GasTerra en de Rijksuniversiteit Groningen.
Russische invloed in Groningse energiesamenwerking
Het Energy Delta Institute werd twintig jaar geleden opgericht om kennis uit te wisselen. Volgens een woordvoerder van de New Energy Coalition was Gazprom heel bepalend. Maar dat is tegenwoordig minder. ‘We zijn inmiddels op de energietransitie gericht en bovendien zijn er in de loop der tijd veel meer partners bij gekomen die meedoen. Het EDI is meer een commercieel kennisinstituut geworden.’

En andere samenwerking met Gazprom?

RTV Noord heeft naast de GasUnie ook andere organisaties gevraagd naar de samenwerking met Gazprom en welke gevolgen er zijn door de oorlog.
Maandagavond meldde New Energy Coalition ook dat de samenwerking in het Energy Delta Institute met Gazprom wordt stopgezet. 'De samenwerking was gericht op educatie en kennisuitwisseling. Gazprom nam hiervoor diverse cursussen en trainingen af voor hun medewerkers. Daarnaast werden workshops en kennissessies georganiseerd. Het contract met Gazprom liep tot eind 2021 en was nog niet verlengd. De gesprekken hierover zijn gezien de actuele ontwikkelingen per direct gestaakt.'
Gasunie heeft vanuit de Russische bedrijven nog geen reactie ontvangen over deze besluiten.
Update: Dit bericht is aangevuld met het nieuws dat ook New Energy Coalition de samenwerking met Gazprom heeft verbroken