De passie van ploegleider Alida Pasveer straalt af op haar team

Alida Pasveer (links) vangt ONK winnares Luna Jonkers op na haar zege
Alida Pasveer (links) vangt ONK winnares Luna Jonkers op na haar zege © RTV Noord
Als marathonschaatsster boekte Alida Pasveer een aantal grote successen. Twee keer werd ze Nederlands kampioene op natuurijs. Daarnaast was ze in 1989 de eerste winnares van de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee.
Het zijn prestaties waar de Groningse vol trots op terug kan kijken. Inmiddels is ze ook als ploegleider uitermate succesvol. Eveneens op natuurijs.

In het 'hok' blijven

Zondag kwam er weer een titel bij. Luna Jonkers reed in het Zweedse Lulea solo naar de winst in het Open Nederlands Kampioenschap.
'Ze was heel erg bang voor de scheuren en de sneeuwrand. Toen zeiden we dat ze maar voorin moest gaan rijden. Dat heeft ze twee dagen geleden gedaan (tijdens de Grand Prix-wedstrijd - red.), maar dat was iets te vroeg. Nu moest ze in het 'hok' blijven tot ongeveer driekwart van de koers en daarna mocht ze gaan. Nou, dat hebben we gezien. Toen was ze niet meer te houden', vertelt Pasveer over de uitgedokterde tactiek voor de in Emmen geboren Jonkers. Als studente medicijnen woont ze in Groningen.
Bekijk de video:
'Ik kan denk ik de passie voor het natuurijs goed overbrengen'

Sponsor

Pasveer, 61 jaar inmiddels, behaalde eerder ook overwinningen op natuurijs met Carla Zielman, Birgit Witte en Laura van Ramshorst. Allemaal schaatssters die houden van rijden in de buitenlucht en minder uit de voeten kunnen op kunstijs. En allemaal met sponsor CENNED op het schaatspak.
De geldschieter stopt er na dit seizoen mee, maar er is al wel de zekerheid dat Pasveer ook volgend jaar als coach aan de kant van de baan staat. 'Ik wil graag nog een jaar met deze meiden verder bouwen. In principe kunnen we door. Onze co-sponsoren blijven, maar we kunnen nog een naamsponsor gebruiken op het pak', doet ze een oproep om potentiele geldschieters warm te maken.

Passie

Want een marathonteam maakt best wel wat kosten. De tweeweekse trip naar Zweden slokt geld op, maar ook trainingskampen, pakken, fietsen en voeding zijn een kostenpost. De onbetaalbare passie waarmee Pasveer haar schaatssters elke keer weer motiveert, staat niet op de begroting.
'Ik denk dat ik de passie voor natuurijs, voor dat buiten zijn en dat echte Hollandse goed kan overbrengen. En dat enthousiasme heeft mijn ploeg ook. Op natuurijs pakken we de hoofdprijzen. Dat is iets waar ik heel erg trots op ben.'

Klapstuk

Het marathonpeloton heeft de komende week nog een aantal wedstrijden op het programma staan. Het klapstuk is op zaterdag met de Alternatieve Elfstedentocht. Pasveer staat dan ook weer urenlang op het ijs. Na de finish kan ze wellicht weer een rijdster uit haar team in de armen sluiten.